Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Demoskop: Alliansen störst efter M-lyft

Ulf Kristerssons Moderaterna lyfter och Alliansen är nu störst, enligt Demoskops mätning. Arkivbild.Bild: Claudio Bresciani/TT
Moderaterna (M) fortsätter att locka väljare medan Sverigedemokraterna (SD) tappar, enligt Demoskops februarimätning som publiceras i Expressen.
M-språnget gör att Alliansen är det största blocket – med 41,7 procent mot de rödgrönas 39,6. Noteras bör dock att inga förändringar är statistiskt säkerställda.
M ökar med 1,3 procentenheter till 23,9 procent – och lyfter därmed över valresultatet 2014. SD backar med 2,5 procentenheter till 15,4 procent.
Utöver SD är det bara Socialdemokraterna bland riksdagspartierna som backar i mätningen, med en halv procentenhet till 27,3. Miljöpartiet lyfter till 5,1 procent och Kristdemokraterna närmar sig spärren något och landar på 3,5 procent.
1 619 personer har tillfrågats i en kombinerad telefon- och webbundersökning. Panelen är inte självrekryterad och resultatet justeras för skevheter när det gäller kön, ålder, utbildning, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.
Gå till toppen