Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

E-cigaretter ger kraftig vinstökning för skånsk industrikoncern

Förra året ökade Nolato sin vinst med 67 procent. En förklaring till uppgången är att bolaget har hittat nya lukrativa segment med bland annat tillverkning av komponenter för e-cigaretter.

Nolato, med huvudkontor i Torekov, är mest känt för tillverkning av plastkomponenter till kunder inom bland annat medicinteknik, mobiltelefoni och fordonsindustrin.
Desto mindre känt är Bjärekoncernens detaljtillverkning inom så kallade vaporiser heating products (VHP), eller e-cigaretter. Samtidigt har det segmentet haft en mycket stark utveckling och bidragit till koncernens vinstökning under fjolåret, då rörelseresultatet steg med nästan 67 procent till 763 miljoner kronor.
Christer Wahlquist är vd och koncernchef för Nolato.
– Fjolåret var det bästa hittills för alla våra affärsområden. Inom affärsområdet Integrated solutions har vi dessutom haft en exceptionellt stark tillväxt. Här har vi breddat vårt erbjudande till nya segment inom konsumentelektronik, med bland annat mycket höga lanseringsvolymer för produktområdet VHP, säger Christer Wahlquist, vd och koncernchef för Nolato.
Koncernens samlade verksamhet står på tre affärsben: Medical solutions, Industrial solutions och Integrated solutions. I det senare affärsområdet hänger Nolatos framfart inom VHP samman med en ökad global försäljning av elektroniska cigaretter.
Men den utvecklingen är inte helt odiskutabel. E-cigaretter lanseras inte sällan som en slags hjälp för att lägga av med tobaksrökning. Fast detta menar en del experter tvärtom lockar ungdomar in i tobaksbruk. Dessutom tros e-cigaretter också upprätthålla rökvanan, vilket ökar risken för återfall hos rökare som försöker fimpa för gott.
Så här fungerar en e-cigarett.Bild: Krister Cronqvist
Men Christer Wahlquist menar att Nolato inte kan ta ansvar för eventuellt negativa effekter med e-cigaretter:
– Frågan bör ställas till dem som sätter den här typen av produkter i omlopp, säger han.
Vi kan inte bedöma slutmarknaderna.
Han påpekar att bolaget regelbundet lyfter frågeställningar om etik för respektive projekt som Nolato väljer att gå in i.
– Just det här området tycker vi är rimligt att vara i. Sedan kan vi inte lägga oss i samhällsdebatter, där går det en skiljelinje för oss, säger Christer Wahlquist.
Förutom e-cigaretter ser Nolato även möjligheter inom andra produktområden framöver. Inte minst inom Internet of things, förkortat IOT eller på svenska “sakernas internet” – alltså saker som digitaliseras med hjälp av små inbyggda sensorer och datorer.
– Vi tittar på generellt på många olika produkter som innehåller elektronik och har samma typ av kravpaket som mobiltelefoner. Bland annat uppkopplade högtalarsystem och larmsystem, säger Christer Wahlquist.
Nolatos helår 2017

Omsättning: 6 720 miljoner kronor (4 447 för 2016).

Rörelseresultat (EBITA): 763 miljoner kronor (457).

Resultat per aktie: 21,74 kronor (12,77).

Soliditet: 45 procent (47).

Styrelsen föreslår en utdelning om 12,50 kronor (10,50) per aktie.

Källa: Nolato

Gå till toppen