Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kajsa Leo: Hans motargument är rent ut sagt patetiska

Jag och min sambo sitter vid köksbordet när han lägger fram det skitdåliga förslaget att han ska köpa en bil. Jag kontrar med en parad av goda argument för varför han ska låta bli, alltifrån moder jord till mer själviska, ekonomiska aspekter. Hans motargument är rent ut sagt patetiska. Slutligen ser han på mig med stora ögon och säger: ”Kajsa, jag vill verkligen ha en bil.” Först då viker jag mig.

Kajsa Leo, krönikör.Bild: Peter Frennesson
Eftersom vi anser oss leva i förnuftets och rationalitetens tid vill många av oss gärna underbygga vårt smutsiga leverne med diverse välformulerade argument, trots att vi vet att vi skulle vara rökta om hela jordklotet unnade sig lite all inclusive framåt höstkanten och krävde medalj för sin köttfria måndag. Vi vägrar helt enkelt acceptera att vi i mångt och mycket lever enligt etisk hedonism, något förenklat: att mängden njutning definierar vår moral.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen