Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Herrarnas störtlopp hotas av kraftiga vindar

Herrarnas OS-störtlopp på söndag hotas av kraftiga vindar enligt väderprognoserna. – Tyvärr är väderprognoserna här väldigt korrekta, säger Internationella skidförbundets tävlingschef Markus Waldner.

Aksel Lund Svindal testar störtloppsbacken i Jeongseon inför söndagens störtlopp.Bild: Cornelius Poppe/NTB/TT
Blåsten kan tvinga fram förseningar, men enligt Internationella olympiska kommittén (IOK) är det inte aktuellt att flytta tävlingen till lördag, då vädret ser mer stillsamt ut.
– Av många anledningar är inte det aktuellt. Det är ett beslut av IOK, säger Internationella skidförbundet Fis tävlingschef Markus Waldner.
Waldner säger att vid vindar över 30 knop (15,57 meter per sekund) stoppas liftarna som ska transporterna åkarna till starten i Jeongseon, där fartgrenarna körs.
Den första av herrarnas störtloppsträningar genomfördes dock utan bekymmer. Manuel Osborne-Paradis, Kanada, var snabbast före Kjetil Jansrud, Norge, och Mauro Caviezel, Schweiz och den generella uppfattningen när åkarna känt på backen är att banan är "lätt".
– Många kan åka väldigt snabbt här, säger schweizaren Beat Feuz, regerande världsmästare i störtlopp.
Störtloppet är en av de alpina höjdpunkterna i OS och en "prioritet" att få in i tävlingsprogrammet, enligt Fis-chefen.
Att yttre förutsättningar tvingar arrangören att ändra i alpina tävlingsprogrammet på OS är ingen ovanligt. Det inträffade i både Sotji 2014 och Vancouver 2010.
Läs alla artiklar om: Vinter-OS 2018: Alpint
Gå till toppen