Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ikea tar fram ny proteinkälla tillsammans med tysk startup

I framtiden måste en tredjedel av proteinerna vi äter komma från andra källor än kött. Med en ny lasagne ger sig möbeljätten in på marknaden för plantbaserat protein.

Catarina Englund, Ikea Groups hållbarhets- och innovationschef.Bild: Malin Cronqvist
2050 behöver världen producera sjuttio procent mer mat, samtidigt måste vi äta mindre animaliskt kött för att minska utsläppen av växthusgaser.
– Vi behöver ta fram framtidens proteiner, säger Ikea Groups hållbarhets- och innovationschef Catarina Englund.
Under torsdagens foodtech-konferens, arrangerad av 8till5 Live, avslöjade hon företagets nya satsning: en ny lasagne i varuhusets restauranger med plantbaserat protein.
Proteinkällan baseras på havre och gula ärtor. Produkten är framtagen av det tyska uppstartsbolaget Amidori som arbetar med flera olika sorters plantbaserade proteiner. Lasagnen når Ikeas svenska varuhus under veckan, ytterligare en handfull länder är på gång.
– Tanken är att detta på sikt ska kunna bli en standardprodukt globalt, säger Catarina Englund.
Drygt fem procent av Ikeas omsättning kommer från livsmedelsförsäljning och att Ikea riktar blicken mot mat i sitt arbete med hållbar innovation är ingen nyhet.
För bara ett par månader sedan presenterade de sin satsning på vertikalodlade grönsaker – alltså grönsaker som odlas inomhus i hyllor med led-belysning, så kallad ”urban farming”. Odlingarna testas på två platser, varav en är Malmökontoret Hubbhult. Målet: att bli självförsörjande på grönsaker i varuhusets restauranger.
Varför ska Ikea satsa på plantbaserat protein?
– Vi ser livsmedel som en viktig del av Ikea. Vi har ett ansvar att hjälpa till att erbjuda hållbar och hälsosam mat till ett lågt pris. I dag kan hållbar mat vara dyr, där ser vi den största påverkansmöjligheten. Vi kan också vara en förebild, gå i bräschen och få industrin att följa efter, säger Catarina Englund.
Och så ser ni en affärsnytta?
– Ja, det här är viktigt för vår positionering och marknadsföring. Vi vill ha en positiv inverkan på människor och miljö – vår affärsidé är att erbjuda hållbara och hälsosamma produkter. Det gör oss mer attraktiva som bolag och är samtidigt en affärsmöjlighet.
Målet är att lasagnen ska sälja lika bra som andra svenska standardprodukter, men köttbullarna finns det i dagsläget inga planer på att skrota.
– Detta är en stegvis process. Vi tror inte att man kan skriva folk på näsan, alla har ett eget val. Men vi kan erbjuda detta och vara transparenta med vad alternativen innehåller. Över tid kan vi förhoppningsvis få konsumenten att inse nyttan själv och utveckla det här ytterligare, säger Catarina Englund.
Gå till toppen