Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Malin Krutmeijer: Inte lätt att lägga ut chauvinistisk politik på entreprenad

Det visade sig vara svårare sagt än gjort att få nordafrikanska länder att prioritera Danmarks flyktingfientliga politik.Bild: Clemens Bilan
”Ni måste ha druckit ur nattpottan.” Så har svaret lytt när EU de senaste åren försökt övertala nordafrikanska länder att ta över delar av hanteringen av asylsökande. Det berättar "en centralt placerad kontakt" i Nordafrika för generalsekreteraren för organisationen Dansk Flygtningehjælp. Och när de danska Socialdemokraterna nu vill skicka asylsökande till läger där, är svaret också blankt nej (Politiken 8/2).
Det visar sig alltså inte vara så enkelt som att slänga till Tunisien eller Marocko – de länder som betraktas som tillräckligt människorättsligt säkra – en pengapåse för att slippa se flyktingar i Danmark. Att tillfredsställa en flyktingfientlig, chauvinistisk opinion i ett rikt litet land långt borta står inte högt på prioritetslistan.
Det vet förstås Socialdemokraterna, de vill bara gapa högst om de mest stängda gränserna och de hårdaste tagen. Sedan kan de alltid beklaga att varken Marocko, Tunisien eller FN – vars läger de anser ska ta emot de flyktingar som beviljas asyl – förstår hur ”rättvist och realistiskt” förslaget är.
Tyvärr förändrar förslaget ändå den nordiska politiska spelplanen, när alla som inte är riktigt lika extrema kan framställa sig som humanister. Tiden är ur led.
Gå till toppen