Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Myndighet avråder från ultraljud hemma

På apotek och hemsidor kan föräldrar lätt köpa egna ultraljudsapparater och lyssna på bebisens hjärtljud hemma. Men sedan flera år tillbaka avråder Strålsäkerhetsmyndigheten från ultraljud för hemmabruk.

Ultraljudsundersökning av en gravid kvinna. Arkivbild.Bild: Gorm Kallestad/NTB/TT
En del blivande föräldrar är inte nöjda med enbart de enstaka ultraljudsundersökningar som görs hos sjukvården. Vissa väljer att göra privata undersökningar och en del köper någon av de ultraljudsdopplers som går använda för egna undersökningar hemma.
Men det är ingen god idé, anser Strålsäkerhetsmyndigheten.
– Vi ser ingenting positivt alls med den här utrustningen, säger Carl Bladh, inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten, till TT.
Sedan flera år tillbaka rekommenderar myndigheten att diagnostiskt ultraljud endast ska utföras när det finns ett klart medicinskt syfte och då av utbildad vårdpersonal.
Rekommendationen togs fram i samråd med Socialstyrelsen samt myndigheter i USA och Kanada som har samma rekommendation, och med ledande svenska forskare, uppger Carl Bladh.
Studier av ultraljudets effekter på barn är svåra att göra eftersom det är mycket få foster som inte har undersökts med ultraljud. Men en studie visar att det finns en överrepresentation av vänsterhänta bland foster som undersökts.
– Det tyder ju på att det finns viss neurologisk påverkan. Troligtvis är effekten lägre på den utrustning som säljs på apoteken, och vi tror att riskerna är väldigt små. Men när det inte finns ett medicinskt syfte så är det en onödig risk att ta, säger Carl Bladh.
Barnmorskor höjer även ett varningens finger för att ultraljudsundersökningar hemma kan skapa onödig stress och ångest för föräldrarna.
– Ibland går hjärtljuden upp och ibland går de ned, och då måste man ju kunna hantera det. Jag avråder å det bestämdaste att köpa en egen apparat, säger Gisela Bergström, verksamhetschef på Ultraljudsbarnmorskorna, till TV4.
Fakta

Så säger myndigheten om ultraljud

Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar att diagnostiskt ultraljud endast ska utföras då den medicinska nyttan är större än förutsebara risker. Det gäller även när ultraljud används vid undervisning och forskning.

Det ska endast utföras av legitimerad personal, välutbildad och tränad inom ultraljudsdiagnostik.

Ultraljud ska inte användas för att ta bilder och spela in filmer av fostret av någon annan anledning än medicinsk. Inte heller för att bestämma fostrets kön, av någon annan anledning än medicinsk.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

Gå till toppen