Världen

Myndighet: Ryssland hackade valsystemet i USA

Den ryska regeringen har försökt hacka valsystemet i 21 amerikanska delstater, och lyckats i en del. Det säger chefen för cybersäkerhet på USA:s inrikesdepartement, Jeanette Manfra, i en intervju med NBC News.

USA:s chef för cybersäkerhet, Jeanette Manfra, bekräftar att den ryska regeringen gjort dataintrång i delstaters valsystem. Arkivbild.Bild: Evan Vucci/AP/TT
– Vi såg att man siktat in sig på 21 delstater och att andelen som man lyckats komma in i var mycket liten, säger Jeanette Manfra, som inte vill ge några detaljer då informationen är hemligstämplad.
Enligt Manfra har man också kunnat konstatera att intrången i samband med valet 2016 kom från den ryska regeringen. Det finns inga bevis för att valresultatet ska ha påverkats på grund av intrången.
Bland de utpekade delstaterna finns Kalifornien och Texas. Myndigheterna där, liksom i tre andra delstater, förnekar dock för kanalen att något intrång ska ha skett.
Jeh Johnson, som var chef för inrikessäkerhetsdepartementet fram till 2017, har i en tidigare intervju med kanalen varit oroad över cybersäkerheten, som han ansåg att vissa delstater förbisett.
– 2016 var en väckarklocka och nu är det nödvändigt för delstater och federala myndigheter att göra något åt det, innan vår demokrati attackeras igen, sade Johnson.
Jeanette Manfra håller dock inte riktigt med:
– Jag skulle säga att samtliga tagit detta på allvar, säger hon.
Gå till toppen