Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Avslag igen – inget tiggeriförbud i Vellinge

Förvaltningsrätten i Malmö går på länsstyrelsens linje och säger nej till ett lokalt tiggeriförbud i Vellinge kommun. Carina Wutzler (M) menar att beslutet var väntat – och är redo att driva frågan vidare.

Carina Wutzler (M).Bild: Björn Lindgren /TT
"Det framgår inte av utredningen att det förekommit olägenheter eller störningar av sådan omfattning och karaktär att ett förbud är befogat", skriver rätten i sitt domslut.
– Det känns som att man måste pröva det här längre upp för att få ett prejudikat. Samtidigt tycker jag att deras argumentation är lika märklig som när ärendet var i länsstyrelsen, att vi inte har påvisat olägenheter. Det måste vara upp till kommunen, invånare och politiker där, att anse vad som är bäst för kommunen, säger Carina Wutzler till TT.
En skiljaktig nämndeman anser att utredningen visar att passivt insamlande av pengar medför en stor olägenhet för många människor i kommunen. Men majoriteten i rätten – två nämndemän och en domare – har en annan uppfattning.
Liberalerna lade fram originalförslaget tillsammans med Moderaterna, men aviserade redan i höstas att man skulle backa om det blev avslag i rätten. Så blir det också.
– Förvaltningsdomstolen beslut visar nu med tydlighet att tiggerifrågan måste lösas i riksdagen, som har varit alltför passiv i frågan. De kommunala möjligheterna att ta ansvar är uttömda och det vore slöseri med skattebetalarnas pengar att överklaga, säger Henrik Thorsell (L).
Björn Axtelius (S) är inne på samma linje som förvaltningsrätten och länsstyrelsen. Han menar det aldrig funnits någon dokumentation om att tiggare orsakat eller upplevts som ett störande element i kommunen.
–Det här utslaget är helt förväntat. Vellinge har blivit en försöksballong för det Moderaterna på riksplanet vill driva igenom. M har drivit den här frågan av ideologiska skäl, och så fungerar det inte i ett rättssamhälle.
Han får medhåll av Angela Everbäck (MP).
– De lokala ordningsföreskrifterna är till för att upprätthålla den allmänna ordningen på offentlig plats. Att det tiggeri som förekommer i Vellinge kommun skulle störa den allmänna ordningen är inget som vi kan hålla med om. Politiker ska inte använda den så kallade straffrätten, möjligheten att straffa människor, till att straffa dem som ber andra om hjälp.
Nu avser Vellinge kommun att gå vidare till kammarrätten för en ny prövning.
– Med tanke på att argumentationen är densamma som hos länsstyrelsen, och att jag inte tycker att den håller, så är absolut min spontana kommentar att vi går vidare, säger Carina Wutzler.
Därefter blir nästa instans Högsta förvaltningsdomstolen.
Fakta

Detta har hänt

Vellinge kommun beslutade i kommunfullmäktige den 20 september förra året att införa ett förbud mot tiggeri inom vissa områden i Vellinge, Skanör och Höllviken.

Men den 23 oktober upphävde länsstyrelsen beslutet med hänvisning till att själva insamlandet av pengar inte orsakat störningar i den allmänna ordningen.

Detta överklagades i november förra året av kommunen. Nu har överklagandet alltså prövats av förvaltningsrätten i Malmö.

Läs alla artiklar om: Tiggeriförbud i Vellinge
Gå till toppen