Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nytt parti vill lyfta Bjärredsfrågor

De etablerade partierna lovar mycket – men få löften förverkligas. Det tycker några Bjärredsbor som nu har bildat att nytt parti med fokus på frågor som berör deras hemort.

Kristina Thored är partiledare i nybildade ”Fokus Bjärred”.Bild: Privat
– Bjärred har stor potential, en potential som inte utnyttjas, säger Kristina Thored, partiledare för nybildade ”Fokus Bjärred”.
Tillsammans med en grupp andra Bjärredsbor satsar hon nu på att komma in i fullmäktige efter höstens val. Tre frågor har identifierats som partiets viktigaste:
1. Skolan. Kristina Thored menar att mer pengar behöver skjutas till för att Lomma kommun ska kunna upprätthålla kvaliteten på undervisningen. Partiet vill att skolpengen i kommunen ska höjas, fler lärare anställas och flertalet gamla skollokaler rivs och ersätts med nya.
2. Bykänslan.
– Man bor i Bjärred, men sedan gör man inte mycket mer i byn. Vi vill skapa fler sociala ytor, göra strandområdet mer lättillgängligt och centrum trevligare.
3. Kommunikationerna. Fokus Bjärred vill göra det lättare för Bjärredsborna att ta sig till och från Lund, Malmö och andra orter. Här är en ny station i Flädie en viktig komponent, tycker Kristina Thored.
Flera projekt är redan på gång i Bjärred; ombyggnation i Bjärred centrum, ett nytt bostadsområde mellan Löddesnäs och Borgeby och en upprustning av Stationen. Räcker inte det?
– Vi tycker att det är bra idéer, men vi har hört dem i många år och inget händer. Vi vill se till att man håller i de här frågorna också efter valet.
Vad kan ni erbjuda väljarna i Lomma?
– En förhöjd skolpeng kommer ju till exempel att gagna hela kommunen. Sedan tycker vi att det är viktigt att fokusera på Bjärred, som vi upplever är den mest eftersatta kommundelen för tillfället.
Partiet presenterade sig officiellt för väljarna förra helgen. Sedan dess har många entusiastiska Bjärredsbor hört av sig till de fem initiativtagarna som sitter i partiets styrelse.
– Det är jättekul, vi har fått massor med positiva tillrop, säger Kristina Thored.
Vilken erfarenhet har ni av politik sedan tidigare?
– En av oss, Kristian Lindsjö har suttit som ersättare för Moderaterna i Eslövs kommunfullmäktige, så han har praktisk erfarenhet. Annars består vi av engagerade Bjärredsbor som vill se en förändring. Vi har flera entreprenörer och projektledare som är vana att ta till sig ny information, så jag är övertygad om att vi kommer att klara av det här.
Gå till toppen