Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Nytt prutrekord på rörliga boräntan

Svenska bolånekunder har lyckats pruta ner snittet på rörliga räntor till en ny rekordlåg nivå. – Det är sista sucken, säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg till TT.

De rörliga bolåneräntorna har prutats ner till nya bottenrekord. Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Snittet på bolåneräntor med tre månaders bindning, det som kallas den rörliga räntan, var 1,52 procent i januari, efter ett par månader på redan rekordlåga 1,53.
I snitt prutas priserna ner med 0,34 procent (listräntan minus snitträntan).
Men en höjning syns i horisonten, enligt Hemberg.
– Vi kommer se stigande räntor i april-maj när Riksbanken höjer. Räntorna kommer tvingas upp och frågan är om bolånarna går med på det, säger han och beskriver dagens räntor som "gratisgodis".
– När de höjer kommer folk att protestera och vi kommer se dem flytta mellan banker i större omfattning. Det blir det stora testet för bankernas förmåga att hålla i sina kunder.
De lägsta räntorna på rörliga lån finns hos Ica-banken, SBAB, Danske bank och SEB. Handelsbanken, landets största bolånebank, har den högsta (1,62 procent).
– Där de stora pengarna finns har det blivit dyrare, den bilden säger mig att vanligt folk ännu inte har förstått vad de betalar i boränta, säger Hemberg.
En majoritet av de större bankerna höjer räntorna på långa bindningstider: Snittet på treårsräntor är 1,66 procent och på fem år 2,07.
– Det tyder på att de vill plocka hem tremånaderskunder och göra om dem till längre för att tjäna mer pengar.
Gå till toppen