Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

OS-debutanten tror på Kalla

Charlotte Kalla jagar sitt andra individuella OS-guld, åtta år efter det första i Vancouver. Samtidigt debuterar Ebba Andersson i vinterspelen – och hon tror på sin landslagskompis. – Hon verkar vara i bra sinnesstämning för att lyckas.

Ebba Andersson är glad och förväntansfull inför sitt första OS.Bild: Anders Wiklund/TT
Damernas skiathlon (7,5 kilometer klassisk stil + 7,5 kilometer fri stil) inleder längdskidåkningen i Pyeongchang. Fajten om guldet och de övriga medaljerna tippas bli en affär mellan främst Kalla, norskorna Marit Bjørgen och Heidi Weng samt finländskan Krista Pärmäkoski.
Ebba Andersson backar inte oväntat upp Kalla.
– Jag har ingen aning om hur hon står formmässigt rent fysiskt, men jag tror att hon kommer att vara vass på lördag.
TT: Väntar en bana som passar henne?
– Det tror jag. Sedan får vi se... Det är jättesvårt att stå här och säga om banan passar henne eller inte. Den inställningen måste man alltid gå in med, annars är man slagen på förhand. Man måste gå in med inställningen att alla möjligheter finns.
Ebba Andersson skidade rätt in i de svenska hemmen när hon bidrog till stafettsilvret vid VM i Lahtis förra vintern. Ett år senare lutar hon sig mot den erfarenhet det gav att plötsligt vara i ropet och hamna mitt i strålkastarskenet.
Och, viktigast, att hon klarade uppgiften. Dessutom med bravur.
– Jag tar med mig hur allt var runt omkring. Innan VM var ett juniorvärldsmästerskap det största jag varit med om. Bara det är en stor skillnad och nu blir det ytterligare en dimension. Jag tror att det var viktigt att få ta det steget och inte bara kastas in här för första gången, säger hon.
20-åringen har valt att inte sätta några resultatmål, i stället är det full fokus på att krama ur varje uns kraft ur kroppen.
– Den där känslan att få ut det maximala, att idag stämde det, idag fick jag till det. Jag vill kunna njuta av stunden, att ha gjort det så bra som möjligt.
– Konkurrensen på den här nivån är så hård. Därför gäller det att inte lämna något åt slumpen.
Fakta

Ebba Andersson

Född: 10 juli 1997.

Klubb: Sollefteå.

Främsta meriter: OS: debutant. VM: silver stafett 2017. En femteplats 10 km i världscupen.

Aktuell: Gör sin första start i ett vinterspel på lördag. Då väntar skiathlon. Charlotte Kalla, Anna Haag och Stina Nilsson är övriga svenskor i loppet.

Läs alla artiklar om: Vinter-OS 2018: Längdskidor
Gå till toppen