Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Plågad Fjällström siktar på superfinal

Han har ont mest hela tiden efter en svår korsbandsskada – men väl på plats på OS i Pyeongchang tänker han satsa allt. – Missar resten av säsongen blir det så, det är ju det här vi har jobbat för i fyra år, säger puckelpiståkaren Ludvig Fjällström.

Tidigt på fredagsmorgonen svensk tid står de svenska puckelpistherrarna på startlinjen, då tävlingarna inleds med kval. För Ludvig Fjällström var vägen till OS kanske tuffare än själva tävlingarna i Sydkorea på grund av en korsbandsskada som inträffade för mindre än ett år sedan. Det innebar att uppladdningen blev stökig, och målet var att överhuvudtaget kvalificera sig till OS.
– Jag började tävla tidigare och var kanske inte var helt redo, men vi tyckte ändå att det var rätt beslut. Både med kvalet och att ha lite mer tävlingar i sig när man kommer hit.
I Kina före jul slog han till med en femteplats i världscupen, den bästa placeringen vilket också innebar att han knep en OS-plats.
– Det var det bästa, och då kunde vi ändra lite i planen och inte satsa lika mycket.
TT: Hur mycket påverkar skadan dig?
– Det kommer inte att bli bättre än vad det är nu, så det är bara att köra på. Knäet är starkt nog för att landa på, men det gör ont hela tiden så man får vara lite smart med vad man gör.
Lasse Fahlén, tränare, säger att skadan har stoppat upp Ludvig Fjällström, men att det har sett bra ut på sistone vad gäller hopp och hastighet.
– Han har kommit tillbaka snabbare än någon annan jag har sett inom vår sport. Det är en sak att få ordning på ett knä – men den mentala biten är svårare och det är lätt att man blir försiktig. Här har han jobbat väldigt bra mentalt, säger han.
Puckelpistlandslaget har tränat i backen i Phoenix extrempark i Bokwang, och Ludvig Fjällström har blickat ut över de tomma läktarna. Föreställt sig hur det blir på tävling, med stor publik.
– Det kan gå fort att man hamnar där, och nerverna kommer krypandes. Men jag blir peppad av det. Jag hoppas kunna ta mig till det sista åket med topp sex, för där kan allt hända.
Utöver Fjällström tävlar även Felix Elofsson och Walter Wallberg.
Fakta

Så går OS till för puckelpiståkarna

Backen är max 270 meter. Åkarna får välja vilken väg de vill åka och hopp.

Från kvalet går 20 åkare vidare till finalen som är uppdelad.

De tolv bästa åkarna går vidare till andra omgången. I den tredje omgången – så kallad superfinal – åker de sex bästa för att fajtas om medaljerna.

Gå till toppen