Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

SD försöker pressa S och MP till att ta tillbaka ambulansdistrikt i östra Skåne

Idag väntas beslut om att återta ambulanssjukvården i Lund-Landskrona i regional drift. Men SD föreslår att även distriktet i östra Skåne ska tas tillbaka. Där har en ny entreprenör precis tagit över.

Inför valet 2014 var det ett vallöfte från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna att ta över driften av ambulanssjukvården i regional regi.Bild: Stina Stjernkvist/TT
Ambulanssjukvården i Skåne är uppdelad i fyra distrikt. Två av dem drivs av Region Skåne, och två av privata företag.
Sydvästra distriktet, där Malmö ingår, togs tillbaka i Regionens regi 1 februari i år efter en lång rad klagomål mot entreprenören Falck. Det gjordes efter en överenskommelse mellan de styrande Socialdemokraterna, Miljöpartiet och de borgerliga partierna. I uppgörelsen ingick att distrikten Lund-Landskrona och Kristianstad-Österlen skulle vara kvar i privat drift.
Läs mer: Ambulanser i Lund och Landskrona tas över av Region Skåne
S och MP har ändå lagt ett förslag om att återta ambulanssjukvården i Lund-Landskrona när avtalet löper ut år 2020. Beslut om det väntas på torsdagens regionstyrelsemötet. Förslaget väntas få stöd av Sverigedemokraterna och senare när det kommer till regionfullmäktige även av Vänsterpartiet.
Sverigedemokraterna vill pressa Socialdemokraterna och Miljöpartiet längre. Partiet väntas lägga ett tilläggsyrkande om att även ta över det sista privata distriktet.
Avtalet med Premedic började gälla 1 februari och löper till januari 2023. SD vill redan nu fatta beslut om att inte förlänga det och istället låta all ambulanssjukvård drivas av regionen.
Läs mer: Före detta Sirius Humanum-chef tar över ambulanserna i östra Skåne
– Men vi har inte tänkt bryta avtalet, eftersom det blir väldigt kostsamt, säger partiets regionråd Patrik Jönsson.
Vänsterpartiet har tidigare argumenterat för att regionen borde bryta kontrakt med privata ambulansföretag som bryter mot avtalsvillkoren.
– Vi tycker att regionen har varit för passiva med att kräva vite och avsluta kontrakt i förtid, säger Sara Svensson (V).
Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna gick till val på att återta ambulanssjukvården i regional drift.
Gå till toppen