Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ishockey

Siktar på att fälla giganterna

USA och Kanada har varit finalpar i 22 av 23 mästerskapsturneringar genom tiderna. Så frågan är om bronset är det som finns kvar för övriga i damernas hockeyturnering i OS? – Vi kan absolut nå OS-final och jag tycker Sverige också kan göra det, säger HV:s finländska stjärnveteran Riikka Välilä.

Riikka Välilä. Arkivbild.Bild: Lina Alriksson/TT
Pernilla Winberg blev straffhjälte när Damkronorna som första och hittills enda lag sprängde den transatlantiska finaldominansen i OS i Turin 2006 där det blev svenskt silver. Hon avgjorde då semifinalen mot USA.
Linköpingsforwarden gör nu sitt fjärde OS och håller med Välilä:
– Speciellt när det handlar om en match, det är inte som hemma i slutspelet där det är bäst av tre. Gör man sitt livs bästa prestation kan man slå alla lag, säger Winberg.
Men det är där någonstans det ligger. Att göra sitt livs prestation. I 22 av 23 OS- och VM-turneringar har det slutat som det brukar med USA mot Kanada i final.
I Sotji för fyra år sedan tog Schweiz brons, men de flesta anser att det är antingen Finland eller Sverige som kan ställa till det för giganterna.
Finland gjorde det i VM i våras då Välilä & Co knäppte Kanada på näsan i gruppspelet. I semifinalen mot samma lag blev det dock förlust, och Finland slutade som bronsmedaljör.
Gruppspelsvinsten var banbrytande för Finland och visade att allt är möjligt.
– Det var stort, verkligen. Det är tjusningen i sport att allt kan hända. Oftast vinner det bättre laget, men inte alltid. Om vi möter Kanada tio gånger kanske vi vinner en. Men när det är en match finns chansen, säger Välilä, 44-åringen som var med och vann OS-brons redan 1998.
Att USA och Kanada dominerar så stort är inte så konstigt. De har överlägsna förutsättningar och som vanligt när det är OS har båda lagen varit samlade under hela säsongen sedan i somras, tränat och spelat matcher.
Pernilla Winberg är avundsjuk på förutsättningarna som USA och Kanada har, men tycker ändå att svenskorna har närmat sig:
– Ja, det tycker jag. Den här säsongen har det känts väldigt bra. Vi har spelat bra mot Finland och vi spelade bra i turneringen i Florida även om vi kom dit jetlaggade. Det var inga bra förutsättningar, men vi var ändå där och krigade och kunde hänga med. De åkte inte åttor runt oss.
Fakta

Hockeymedaljerna i OS

Sotji 2014: 1) Kanada, 2) USA, 3) Schweiz.

Vancouver 2010: 1) Kanada, 2) USA, 3) Finland.

Turin 2006: 1) Kanada, 2) Sverige, 3) USA.

Salt Lake City 2002: 1) Kanada, 2) USA, 3) Sverige.

Nagano 1998: 1) USA, 2) Kanada, 3) Finland.

Fakta

Så spelas OS

De deltagande länderna är uppdelade i två grupper som baseras på världsrankingen. I grupp A spelar de sju senaste årens VM-segrare USA tillsammans med Kanada, Finland och OAR (Ryssland). De två bästa lagen går direkt till semifinal medan trean och fyran går till kvartsfinal.

I grupp B spelar Sverige, Schweiz, Japan och Korea. De två främsta lagen går till kvartsfinal och de två sämsta får spela placeringsmatcher.

Sveriges gruppspelsmatcher, 10/2 Japan (08.40 sv tid), 12/2 Korea (13.10), 14/2 Schweiz (04.10).

Kvartsfinaler spelas 17/2, semifinaler 19/2, bronsmatch 21/2 och final 22/2.

Läs alla artiklar om: Vinter-OS 2018: Ishockey
Gå till toppen