Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: ”Sverige behöver överväga nya metoder där kriminella förbjuds att vistas i de områden där de begått brott.”

Utvecklingen när det gäller den grova våldsbrottsligheten går att vända. Vad som krävs är en ny kriminalpolitik som sätter brottsoffren i fokus och gör det svårare att vara livsstilskriminell.
Det skriver Tomas Tobé (M), rättspolitisk talesperson och ordförande för riksdagens justitieutskott.

Polisen behöver få större möjligheter att bedriva – och slippa kravet att ansöka om tillstånd för – kameraövervakning i särskilt brottsutsatta områden, skriver Tomas Tobé (M).Bild: Emil Langvad
De åtgärder justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) presenterar för att stoppa den organiserade brottsligheten är långt ifrån tillräckliga (Aktuella frågor 2/2).
Det är bra att antalet platser på polisutbildningen har ökat under de senaste åren. Men tyvärr står fler platser än någonsin tomma. Vid den senaste intagningen fylldes endast 624 av 800 platser. Till det kommer att sedan 2014 har antalet poliser som lämnat yrket ökat med nästan 50 procent. Och det handlar inte bara om att de har nått pensionsåldern. Sedan 2015 har i snitt nästan 900 poliser slutat varje år och nästan hälften av dem har varit under 60 år. Det är ohållbart. För att fylla utbildningsplatserna och få erfarna poliser att stanna kvar i yrket är det nu nödvändigt med en lönesatsning riktad mot landets poliser.
Dessutom krävs fler skarpa åtgärder för att få bukt med kriminaliteten.
Moderaterna anser att Sverige, i likhet med Danmark, bör införa en särskild gängbestämmelse som dubblar straffen för brott som begås inom ramen för kriminella uppgörelser och säkerställer att samhällsfarliga personer kommer bort under en längre tid från landets utsatta områden. Sverige behöver dessutom överväga nya metoder där kriminella förbjuds att vistas i de områden där de begått brott.
Polisen behöver också få större möjligheter att bedriva – och slippa kravet att ansöka om tillstånd för – kameraövervakning i särskilt brottsutsatta områden. Om inte regeringen drog alliansens förslag i långbänk hade det kunnat vara på plats redan i vår.
Moderaterna är övertygade om att utvecklingen när det gäller den grova våldsbrottsligheten går att vända, men då krävs en ny kriminalpolitik som sätter brottsoffren i fokus och gör det svårare att vara livsstilskriminell.

Tomas Tobé

Tomas Tobé (M) är rättspolitisk talesperson och ordförande för riksdagens justitieutskott.
Läs mer: ”Trygghet är en förutsättning för ett jämlikt samhälle.”
Läs mer: Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen