Vellinge

39-åringen döms för mordbranden i Vellinge

39-åringen döms för de anlagda bränderna på Falsterbovägen i Vellinge i september. Påföljden blir rättspsykiatrisk vård.

Natten mot fredagen den 29 september larmades räddningstjänsten till en anlagd brand på en byggarbetsplats vid Falsterbovägen i Vellinge. På platsen håller kommunen på att bygga ett femvåningshus.
39-åringen, som är bosatt i Vellinge kommun, greps dagen efter branden och har suttit häktad sedan början på oktober. Mannen anklagas för att ha tänt eld på sex olika platser, genom att sätta fyr på kartong och byggmaterial.
Han har hela tiden nekat till brott, men har medgett att han befann sig nära byggarbetsplatsen vid tidpunkten för den anlagda branden.
39-åringen åtalas också för olaga intrång på samma byggarbetsplats några veckor innan den anlagda branden. Det finns övervakningsfilm även från detta tillfälle – och flera vittnen som menar att de kan identifiera 39-åringen på filmen.
Åklagaren Linda Rasmussen har hela tiden lyft fram att det finns många bevis som stärker åtalet. I bevisningen ingår bland annat förhör med väktaren som såg hela förloppet under brandkvällen via övervakningskamera – och en annan väktare som mötte den misstänkte i närheten av platsen.
Förhandlingarna inleddes i Malmö tingsrätt strax innan jul och rätten konstaterade då att 39-åringen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.
Nu har utlåtandet från Rättsmedicinalverket i Göteborg kommit.
Bedömningen är att 39-åringen har begått gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning – och att tillståndet inte hade förändrats vid tiden för undersökningen.
Man bedömer också att det finns stor risk för återfall i brott.
Under fredagen avslutades förhandlingarna i Malmö tingsrätt. 39-åringen döms för mordbrand på den mindre allvarligare graden, men frikänns från olaga intrång.
Påföljden blir rättspsykiatrisk vård. Han överlämnades direkt efter förhandlingen till häktet.
Läs alla artiklar om: Bränderna i Vellinge
Gå till toppen