Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Att säga hej förenar folk och stärker samhörigheten

Vi måste bli bättre på att hälsa på varandra, skriver Rebecca Watts.Bild: ANDERS WIKLUND / TT
Mobbning börjar inte med glåpord eller fysiskt våld, det börjar med tystnad. Det kan börja med att inte säga hej till en person som kliver in i ett rum.
Hejet har ett stort symboliskt värde som ömsesidig respekt och vänlighet: Jag ser dig. Att bli hälsad på är att bekräftas i kollektivet, samhället. Det är bekräftelsen att man är en del av något större än sig själv och deltar på samma villkor i livet som vem som helst.
Men att inte hälsa på någon behöver inte bero på mobbning. Det kan handla om kultursyndromet: individsamhället, social fobi, intresse, tidsbrist.
På flera orter är vi många som känner många. Efter en knapp kilometers promenad har jag redan sett min gamla lågstadielärare, en klasskamrat från gymnasiet, en kille jag matchat med på Tinder för längesedan och en förälder till en gammal kompis.
Jag har bra koll på människor i min omgivning men ibland känns det som att ingen har koll på mig när det bara är jag som lyfter blicken.
Det stämmer inte.
För jag vet att jag haft läraren i två år. Jag vet att jag har snackat i köket med den där killen på två fester och jag vet att jag har spenderat massa tid som barn runt köksbordet hemma hos den där föräldern.
Detta är inget beteende jag tolererar eller vill ska spridas vidare. Såklart är hejandet inte helt okomplicerat då framtvingade dialoger kan uppstå. I en utopi finns det fasta spelregler som förbjuder detta. Lämpligast hälsar en snabbt och entusiastiskt med ett leende och nick. Sen kan det räcka.
Det går inte att bortse från vad hejet förmedlar. Det likställer och förenar människor och på längre sikt gör det oss starkare som invånare. Genom hejet minskar vi distansen mellan människor vilket påverkar framtidens civilkurage och hjälpsamhet.
För hur ska folk som lärt sig att distansera sig från andra kunna hjälpa varandra i framtiden?
Så oavsett jobbigt eller ej: trött, stressad eller osocial, jag tycker du gör förbannat rätt i att hälsa på människor runt omkring dig.
Familj, vänner, bekanta och främlingar: Synliggör varandra och säg hej.

Rebecca Watts

Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen