Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Bollywood-film om sann "menshistoria"

Författaren Twinkle Khanna, skådespelaren Akshay Kumar och skådespelaren Radhika Apte under lanseringen av "Pad Man".Bild: Rafiq Maqbool/AP
Den kontroversiella filmen "Pad man" har världspremiär på fredagen, skriver SVT. Bollywood-filmen är baserad på indiern Arunachalam Murugananthams liv och revolutionerande uppfinning – en maskin som tillverkar sanitetsbindor.
Historien började med att uppfinnarens fru inte hade råd att köpa bindor i affären. För att hon skulle slippa använda smutsiga tygtrasor som skydd under menstruation började Arunachalam Muruganantham klura på alternativa lösningar.
Under tjugo års tid utvecklade indiern maskinen som tillverkar billiga bindor – och framför allt hjälpt fattiga indiska kvinnor på landsbygden skriver Times.
Mens är tabu i Indien. Enbart 12 procent av indiska flickor har åtkomst till bindor, vilket bidrar till att flickor i högre grad än pojkar hoppar av skolan sedan de kommit in i puberteten.
Filmen har gjort Arunachalam Murugananthams till hjälte i hemlandet, från att tidigare smutskastats som pervers.
Gå till toppen