Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Näringsliv

Elite Hotels ägare varnar för skånsk överetablering

Han vill inte se fler nya hotell i vare sig Malmö eller Helsingborg, men kan tänka sig att ta över fler av de som redan finns. I förra veckan tog Elite Hotels-ägaren Bicky Chakraborty över sitt fjärde hotell i Malmö.

Bicky Chakraborty driver Elite Hotels som i förra veckan tog över Malmöhotellet Renaissance - numera Adlon.Bild: Jenny Leyman Mårten Svemark
Elite Hotels tog i förra veckan över sitt fjärde hotell i Malmös innerstad. Hotellet på Mäster Johansgatan i Malmö byter därmed namn från Renaissance till Adlon.
– Det är ett fint hotell, en bra produkt, som inte riktigt fick ihop ekonomin. Vi blev tillfrågade av fastighetsägaren om att ta över, säger Elite Hotels ägare Bicky Chakraborty, som drivit hotell i Malmö sedan han tog över anrika Savoy på 1980-talet.
Han ser synergieffekter med kedjans befintliga tre hotell i staden och är inte rädd för att man ska kannibalisera på sin egen affär. Tvärtom kan han mycket väl tänka sig att köpa fler Malmöhotell.
– Vi kan vara intresserade om något skulle byta ägare, om det passar oss standardmässigt och i vårt sortiment, säger Bicky Chakraborty.
Han gör dock ingen hemlighet av att han anser att hotellmarknaden i Malmö är överetablerad.
– Jag har länge varit skeptisk till fler rum i Malmö, vi skulle inte bygga fler. Men det här hotellet finns ju redan där, vi tillför inte fler rum. Och sammanlagt har vi nu 600 rum i Malmö, det är ändå inte lika många som några av konkurrenterna har.
Han jämför med Stockholm, där Elite Hotels driver sju hotell och där antalet rum ökat snabbt på senare tid.
– Alla vill ju ha beläggning, vilket leder till prispress. Det gynnar egentligen ingen.
Ni har två hotell i Helsingborg. Hur ser du på läget där?
– Det har byggts mycket och det kommer ett nytt stort hotell 2020, beslutet är redan fattat. Så det är svårt att säga idag, vi får se hur det ser ut efter 2020, säger han och syftar på nya hotell- och kongressanläggningen SeaU som ska byggas på Ångfärjetomten i centrala staden.
Två skånska Elite-hotell: Marina Plaza i Helsingborg och Ideon Gateway i Lund.Bild: Britt-Mari Olsson Jenny Leyman
Elite Hotels driver idag totalt nio hotell i Skåne. Sju av dem i Elite Hotel-konceptet i Malmö, Helsingborg och Lund, och två något enklare under namnet Bishops Arms (Bicky Chakraborty använder själv liknelsen "värdshus") i Lund respektive Kristianstad.
Bicky Chakraborty säger att han är intresserad av att utöka den skaran, men väntar på rätt tillfälle. Ängelholm är en av orterna man tittat på, men ännu inte hittat rätt fastighet. En annan är Landskrona.
– Vi var nära, vi var där och träffade kommunpolitiker. Men fastighetsägaren ville ha ett större hotell än vi ville. Jag tror inte ett så stort hotell är rätt för Landskrona.
Gå till toppen