Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Förlusttyngt år för Postnord

Postnord bryter förluståret med en rörelsevinst på strax över 270 miljoner kronor för fjärde kvartalet. Samtidigt fortsätter den danska verksamheten att backa med negativt resultat och stort tapp i brevvolym. – Ja, brevvolymerna i Danmark är på en ganska extrem nivå, säger vd:n Håkan Ericsson.

Postnord snyggar till siffrorna. Arkivbild.Bild: Hasse Holmberg / TT
Trots att fjärde kvartalet innebar positiva siffror lyckades inte Postnord nå upp över nollan för helåret. För 2017 gör koncernen en förlust på 124 miljoner kronor. Det beror dels på att den danska verksamheten fortsätter läcka och dels för att Postnord Sverige, i dagens rapport redovisar en försämrad vinst, jämfört med samma period i fjol.
Hittills har koncernens starka e-handelstillväxt inte räckt till för att täcka upp för de stora tappen i brevvolymer.
– Digitaliseringen påverkar Postnord väldigt starkt och logistiktillväxten är inte lika snabb som tappet i brevvolymerna, säger postchefen.
För att möta den sviktande affären i grannlandet har Postnord sedan tidigare meddelat omfattande och dyra personalneddragningar. Det kommer att ske först när det annonserade miljardtillskottet från svenska och danska staten betalas ut.
Utöver förlustaffärerna ligger förtroendefrågan högt upp på Postnords dagordning. Med hjälp av den nya postlagen, som föreslås träda i kraft den 1 april i Sverige, kommer bolaget att säkra kvaliteten vid postutgivningen, säger Håkan Ericsson. I början av 2018 meddelade man också att en ny Sverigechef tillsatts.
– Annemarie Gardshol kommer givetvis fokusera på att förbättra bolagets kvalitet och image.
I början av 2018 meddelade också Postnord att man kommer att ta ut en administrationsavgift för paket skickade till Sverige från länder utanför EU. Detta sedan det blivit känt många privatpersoner i Sverige inte betalat moms för paket skickade från Kina.
Men hur stor avgiften blir är inget som Håkan Ericsson kan säga.
– Vi kommer att lägga fram en plan för hur avgiften ska se ut i början av mars.
Koncernens intäkter sjönk till 10 083 miljoner kronor, från 10 355 miljoner kronor under samma period förra året.
Totalt minskade brevvolymen för hela koncernen med 9 procent under 2017.
Fakta

Nya postlagen och porto

Den nya postlagen föreslås träda i kraft den 1 april 2018. Den tillåter bland annat att Postnord tar två dagar på sig att leverera brev. I dag ska 85 procent av breven delas ut senast påföljande arbetsdag.

Vid årsskiftet höjdes portot för vanliga brev till 9 kronor, en höjning med 29 procent. Så sent som i 1 april 2017 skedde den förra höjningen till 7 kronor.

Fakta

Postorder från Kina

Svenskars handel från kinesiska e-handelssajter som Wish har ökat lavinartad det senaste året.

Enligt Postnord kommer cirka 150 000 paket dagligen från Kina.

Paket med ett varuvärde under 22 euro (cirka 220 kronor) har skickats direkt till mottagaren utan moms.

På varuvärden över 22 euro har moms begärts in och på varuvärden över 1 500 kronor har även tull tagits in.

Resultatet har blivit att svenska staten har gått miste om upp till en miljard i skatteintäkter och svenska företag har klagat på osund konkurrens.

Gå till toppen