Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Fotot startpunkten för vitt skilda konstnärskap

Två mycket olika konstnärskap visas nu på Galleri Jäger & Jansson. Men det finns en stark gemensam nämnare: fotot.
Denna lördag har C. F. Dahl och den franske konstnären LoL delad vernissage.

LoL ställer ut svartvita bilder av olika New York-miljöer.Bild: Emil Langvad
LoLs bilder är svartvita målningar av byggnader och miljöer i New York.
–Jag älskar staden och energin och arkitekturen där. Jag har besökt New York sjuttio gånger och brukar gå runt och fotografera, säger han.
Därefter målar LoL sina svartvita tavlor hemma i Paris, utifrån fotona. Tavlorna får en speciell struktur som påminner om en mur och därmed kopplar tillbaka till gatumiljöerna i New York.
Fransmannen är även professionell gitarrist, och var det redan innan han slog sig på konst. Han ledde bland annat husbandet i det populära franska tv-programmet "Nulle part ailleurs", spelar nu ofta covers och kommer snart med en ny bluesplatta. Pseudonymen "LoL" tog han långt innan uttrycket hamnade i var mans mun.
Utställningen i Lund, där hans dotter bor, är LoLs första i Sverige.
Carl Fredrik Dahl skapar oskarpa, men färgrika bilder.Bild: Emil Langvad
Carl Fredrik Dahl har också foto i bakgrunden när han målar. Han har jobbat som fotograf och undervisar i fotografisk bild på Latinskolan i Malmö.
– Alla mina bilder börjar med att jag tänker på olika fototekniker, som lång exponeringstid och dubbelexponering, berättar han.
Till vissa tavlor målar han av ett foto, andra konstverk har en del av ett foto inuti sig.
– Minnen av händelser i livet präglar mina bilder. Jag är ofta ute efter en oskarp bild, som en minnesbild som suddats ut med tiden, säger Carl Fredrik Dahl, som senast ställde ut på Lundagalleriet 2012.
Vernissagen hålls klockan 12-16 på lördagen.
Gå till toppen