Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Grip tror på flera svenska skidguld

Det är kanske inte realistiskt att upprepa medaljfesten från OS 2014, enligt Sveriges förbundskapten Rikard Grip. Men magkänslan är lika bra nu som då. – Vi har flera möjligheter till guldmedaljer, säger han.

Längdlandslagets förbundskapten Rikard Grip har en god magkänsla för svensk del inför vinter-OS i Pyeongchang.Bild: Christine Olsson/TT
Det kändes som att allt gick Sveriges väg i Sotji för fyra år sedan. Totalt togs elva av femton svenska OS-medaljer i längdspåren, och när spelen i Pyeongchang på lördagen inleds "på riktigt" (några sporter tjuvstartade redan före invigningen) är det på nytt längdåkarna som väntas samla ihop flest pallplatser.
– Jag har samma positiva känsla inombords som jag hade i Sotji, jag känner mig väldigt nöjd och tillfreds. Vi har verkligen fått göra det jobbet som vi har velat, säger Sveriges förbundskapten Rikard Grip.
Han ser svenska medaljchanser på i princip samtliga distanser, men några känns hetare än andra.
– 10 kilometer fristil på damsidan är så klart en spännande distans med Charlotte (Kalla) i spetsen. Och i damernas sprint, där har vi som lag haft en väldigt stark säsong där flera har stor potential att kliva upp på pallen. Det är väl två av de distanserna där jag tror att vi har väldigt goda möjligheter.
Att Sverige ska matcha medaljantalet från Sotji är dock att hoppas på för mycket. Den pressen tycker han inte att hans åkare ska behöva ha på sina axlar.
– Nej, det är inte realistiskt att se det så. Allting klaffade fantastiskt bra för oss där samtidigt som andra nationer inte prickade helt hundra. Givetvis ska vi se till att det klickar helt hundra och fungerar fantastiskt bra för oss nu också. Men om man tittar på hur det har sett ut under säsongen så är det inte riktigt realistiskt att tro på elva medaljer.
Han lyfter fram Charlotte Kallas och Stina Nilssons säsonger som utropstecken, men imponeras också väldigt mycket av Calle Halfvarssons sista tävlingar före OS. Med den trion i spetsen är förbundskapten Rikard Grip helt säker på att det kommer att bli svenska medaljer av de ädlaste valörer.
– Jag tror att vi kommer att ta någon guldmedalj under resans gång, sedan var och i vilken distans, det är jättesvårt att säga. Men jag upplever att vi har flera goda möjligheter till att ta guldmedaljer, i flera olika distanser. Någonstans ska vi knipa med oss en guldpeng hem.
Fakta

Sveriges OS-medaljer i Sotji

Guld (2): Längdskidor: damstafett 4x5 km (k/f) (Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, Anna Haag, Charlotte Kalla), herrstafett 4x10 km (k/f) (Lars Nelson, Daniel Rickardsson, Johan Olsson, Marcus Hellner).

Silver (7): Längdskidor: Charlotte Kalla skiathlon 15 km (k/f) och 10 km (k), Marcus Hellner skiathlon 30 km (k/f), Johan Olsson 15 km (k), Teodor Peterson sprint (f). Ishockey: Tre Kronor. Curling: damlaget (Margaretha Sigfridsson, Maria Wennerström, Christina Bertrup, Maria Prytz).

Brons (6): Längdskidor: Daniel Richardsson 15 km (k), Emil Jönsson sprint (f), sprintstafett damer (k) (Ida Ingemarsdotter/Stina Nilsson), sprintstafett herrar (k) (Teodor Peterson/Emil Jönsson). Skicross: Anna Holmlund. Curling: herrar (Niklas Edin, Viktor Kjäll, Sebastian Kraupp. Fredrik Lindberg).

Läs alla artiklar om: Vinter-OS 2018: Längdskidor
Gå till toppen