Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svedala

Hon vill cykla utan att riskera livet

Anna Asp, 26, vill kunna cykla från hemmet i Klågerup till jobbet i Malmö – utan att det är med livet som insats. Nu har det visat sig att flera invånare i Klågerup tycker som henne.

I backarna bakom Anna går grusvägen som hon vill att kommunen ska göra till asfalterad cykelväg.Bild: Nilla Lind
Strax före jul la Anna Asp upp ett medborgarförslag på Svedala kommuns hemsida. Hon och hennes man saknar en ordentlig asfalterad cykelväg mellan Klågerup och Bara.
– Min man delade det på Facebook, sedan började folk rösta. I dag har över 230 personer röstat för. Det är visst åtta som har röstat emot också.
Läs mer: Lerig cykelväg upprör cyklister
I dagsläget finns asfalterad cykelväg från Bara till Malmö, vilket underlättar att cykelpendla för de som bor i Bara och exempelvis jobbar i Malmö. Men att ta sig biten från Klågerup till Bara kan innebära att man cyklar med livet som insats, menar Anna.
– Nej, jag skulle absolut inte sätta mig på cykeln och cykla utmed stora vägen, Malmövägen. Den är inte belyst och det kör bilar där i höga hastigheter.
På kartan syns vägen från Klågerup.
Det finns en grusväg som går över kullarna mellan Bara och Klågerup. Det är den vägen Anna föreslår att man asfalterar. Hon tänker att en bra cykelväg kunde få flera att välja cykeln, dessutom kunde man kanske göra som i Svedala, börja med cykeluthyrning.
– Det är inte smidigt att cykla på grus, säger hon.
När vi träffas är Anna själv höggravid. Hon förklarar att hon aldrig hade velat släppa iväg barn på den stora biltrafikerade vägen med cykel. Men det kan ju bli i framtiden att hennes barn exempelvis har fritidsaktiviteter i Bara och behöver åka sträckan.
– Tekniska nämnden kommer att lyfta frågan den 20 februari, berättar Lennart Hansson, enhetschef vid gatukontoret i Svedala.
Det hänger på att man kan hitta medel för att lägga asfalt på vägen, det är ett kostsamt projekt förklarar Lennart Hansson. Man hoppas i så fall kunna få 1,5 miljoner i bidrag från Trafikverket. Sedan skulle kommunen behöva skjuta till ungefär lika mycket. Men det är först efter den 20 februari som man har ett besked.
Gå till toppen