Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Läsartext: Ingen toalett, inga bilar och ingenstans att vila mellan vårdtagare

”Jag, som anhörig, vill att min mors ’änglar’ ska fortsätta att hjälpa henne”, skriver Marie Johansson.Bild: Sonny Thoresen
Vi blir allt fler pensionärer i Lund som gärna vill bo kvar hemma och som då en dag måste få hjälp av hemtjänstpersonal. Men vem vill arbeta med att hjälpa oss med tanke på de urusla arbetsförhållanden som hemtjänstpersonalen har på många ställen?
Min mor bor på Thulehem. Hon får hjälp av en mängd underbara kvinnor, som kommer och hjälper henne, flera gånger om dagen. De är så trevliga och rara och tar så väl hand om min mor – samtidigt som jag vet att de flesta söker andra jobb.
Skulle du kunna tänka dig att ta dig till arbetet i centrala Lund till klockan sju på morgonen, för att, sedan du fått information angående dagens arbetspass, pälsa på dig igen för att cykla till din arbetsplats och jobba? Du ska ta dig till dina vårdtagare oavsett regn, mörker, halka, blåst och snö. Du har enligt schema mellan noll och fem minuter till din cykeltur, och den tar minst femton, trots den elcykel du får låna från kommunen.
Du jobbar förmiddagen och ska sedan äta lunch. Då ska du än en gång pälsa på dig, trotsa vädrets makter och cykla in till stan, äta, för att sedan cykla tillbaka och fortsätta din arbetsdag Detta innebär att du måste cykla sammanlagt en timme per dag för att kunna uträtta ditt arbete! Finns det någon annan yrkesgrupp som finner sig i detta?
Numera måste också kvällspersonal flänga på cykel. Förr fick man använda kommunens bilar. Varför man inte längre får använda bilarna är det ingen som vet.
Skulle du under arbetsdagen behöva gå på toaletten finns det två alternativ. Du kan fråga brukaren om du får låna toaletten eller, de gånger detta av någon anledning inte går, pälsa på dig igen, gå tre-fem minuter till Linelyckan, ringa på och låna en toalett där, gå tillbaka och sedan ligga tio minuter efter i schemat som är reglerat på minuten. Ännu ett exempel på omänsklig behandling.
Skulle du däremot få en fem-tio minuters lucka i arbetsschemat, då kan du sätta dig i ett trapphus, för det finns ingen annan stans att ta vägen. Än en gång principer före trivsel och omtanke.
Lägg till detta ett arbetsschema som inte fungerar. Personalen förutsätts kunna flyga för att hinna med sina förflyttningar mellan olika vårdtagare. Det finns inte heller tid att ta av och på alla de kläder man måste släpa omkring på. Schemat är inte gjort så att vårdtagare som bor nära varandra får hjälp av samma personal, inte heller så att man rättvist fördelar de ”tunga” fallen.
Varför? Schemaläggaren skulle kanske behöva gå bredvid personal några dagar för att få en uppfattning om den verklighet som hen ska reglera (Varför inte låta personalen, som känner vårdtagare, lägga sina scheman? Då glöms inte heller någon bort, något som händer ibland.).
Jag, som anhörig, vill att min mors ”änglar” ska fortsätta att hjälpa henne. Jag vet att en stor del av personalen aktivt söker andra jobb, Dels för de urusla arbetsförhållanden de har, dels för den tråkiga stämning som missförhållanden samt brist på ledarskap skapar. Därför har jag och min syster varit i kontakt med enhetschefen (flera gånger), dennes chef, ordföranden i socialnämnden samt kommunens personalchef och påtalat dessa arbetsförhållanden, men inget har hänt.
Det finns ingen annan personalgrupp som skulle finna sig i att ha det så här. Det är ovärdigt att behandla sina arbetstagare på detta sätt och en skam för Lunds kommun!

Marie Johansson

Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen