Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

James Franco: "Det här är en bisarr Hollywoodhistoria"

Sedan fiaskopremiären 2003 har kalkonfilmen "The room" blivit ett globalt kultfenomen. "The disaster artist" är James Francos skildring av dess tillkomst, där han spelar den excentriske regissören Tommy Wiseau. Vi träffade Franco i Los Angeles med hans bror och medskådespelare, Dave Franco.

James Franco som Tommy Wiseau, mannen bakom den kultförklarade kalkonfilmen "The room" (2003). I "The disaster artist" skildras filmens tillblivelse.Bild: Justina Mintz
”Oh, hi”. Den mest kända frasen från kultförklarade The Room är idag ett meme i sociala medier, applicerbart på vad som helst, som ”Åh hej, kaffekopp”. Något som betonar att orden tagna från sin kontext är lika malplacerade som i filmen. Sedan premiären 2003 har "The room" gått från hånad till älskad. Den melodramatiska historien om ett triangeldrama hamnar i skuggan av en ologisk handling och dialog, med minnesvärt gastkramande skådespelarinsatser. Framförallt gäller det huvudrollsinnehavaren och regissören Tommy Wiseau, vars udda uppsyn, maner och lustiga accent är oemotståndligt roliga, och huvudskälet till att "The room" har kallats ”skräpfilmernas Citizen Kane”.
Att "The room" idag älskas i Hollywood – dit Tommy Wiseau begav sig för att söka lyckan, bara för att möta stängda dörrar överallt – är en rörande ironi som nu får maximal kraft genom "The disaster artist", den empatiska ”making of”-satiren av James Franco, som både har regisserat och spelat huvudrollen. Hans bror Dave Franco spelar rollen som Tommy Wiseaus bästis och medskådespelare Greg Sestero – vars bok om "The room" ligger till grund för filmen.
Vi träffade bröderna i Los Angeles för att prata om deras kärlek till "The room". Intervjun skedde dock innan James Franco i #metoo-kölvattnet blev anklagad av fem kvinnor i Los Angeles Times för att ha exploaterat sin maktposition gentemot dem, med sexuella aspekter. Något som har komplicerat filmens mottagande.
– Jag drogs till att det här är en bisarr Hollywoodhistoria om en karaktär som inte liknar någon annan. Men samtidigt är det en väldigt universell berättelse om de som vågar drömma. Och jag tänkte att om vi skulle få ihop de två komponenterna, så skulle det kunna bli riktigt intressant, säger James Franco.
När såg du "The room" för första gången?
– Som Seth Rogen har påpekat var det väldigt ”James Franco” av mig att läsa Greg Sesteros bok innan jag såg "The room". Men jag kommer ihåg billboardreklamen för filmen som var uppe i fem år i LA i början av 00-talet. Det fanns ett telefonnummer där och jag trodde nog det var något slags kult.
En kult är dock vad "The room"-fenomenet idag i någon mån har utvecklats till, och som båda Francobröderna i högsta grad räknar sig till. Bägge identifierar sig med de nederlag som Tommy Wiseau och Greg Sestero möttes av i Hollywood, vilket i princip drabbar alla som söker lyckan där.
– Skälet till att Greg är så dragen till Tommy är att när du är skådespelare så säger de flesta i ens liv att man inte kan klara sig i den här branschen, så när man till slut hittar en allierad som tror på en och uppmuntrar en, och säger att man faktiskt kan det, är det helt ovärderligt, säger Dave Franco.
"The disaster artist" är full av dråpliga iakttagelser av Tommy Wiseaus udda karaktär, men är slutgiltigt en hyllning till en underdog som ”lyckas” mot alla odds.
– Vi belyser hans olika sidor, snarare än att göra narr av honom, säger James Franco.
– Och jag respekterar Tommy så mycket, för han mötte ett berg av nekanden som han klättrade över på egen hand. Samtidigt är ju film ett kollektivt medium, och eftersom Tommy hade blivit bränd så många gånger i livet lyssnade han inte på någons råd, och gjorde därför flera dåliga beslut.
2003 finansierade Tommy Wiseau distributionen av "The room" i de två veckor som krävs för att kunna bli Oscarsnominerad – vilket så klart inte skedde. Men genom Oscarsnomineringsryktena som omger "The disaster artist", är det som att "The room" har fått en ny chans.
– Att det 14 år senare talas om Tommys historia i Oscarstermer får mig att le, säger James Franco.
Läs mer: The disaster artist: Kärleksfull hyllning till kalkonfilm
Läs alla artiklar om: Filmfredag 9 februari
Gå till toppen