Kultur

James Franco: "Det här är en bisarr Hollywoodhistoria"

Sedan fiaskopremiären 2003 har kalkonfilmen "The room" blivit ett globalt kultfenomen. "The disaster artist" är James Francos skildring av dess tillkomst, där han spelar den excentriske regissören Tommy Wiseau. Vi träffade Franco i Los Angeles med hans bror och medskådespelare, Dave Franco.

James Franco som Tommy Wiseau, mannen bakom den kultförklarade kalkonfilmen "The room" (2003). I "The disaster artist" skildras filmens tillblivelse.Bild: Justina Mintz
”Oh, hi”. Den mest kända frasen från kultförklarade The Room är idag ett meme i sociala medier, applicerbart på vad som helst, som ”Åh hej, kaffekopp”. Något som betonar att orden tagna från sin kontext är lika malplacerade som i filmen. Sedan premiären 2003 har "The room" gått från hånad till älskad. Den melodramatiska historien om ett triangeldrama hamnar i skuggan av en ologisk handling och dialog, med minnesvärt gastkramande skådespelarinsatser. Framförallt gäller det huvudrollsinnehavaren och regissören Tommy Wiseau, vars udda uppsyn, maner och lustiga accent är oemotståndligt roliga, och huvudskälet till att "The room" har kallats ”skräpfilmernas Citizen Kane”.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Läs alla artiklar om: Filmfredag 9 februari
Gå till toppen