Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Jonas Sjöstedt utmanar S inför valet: ”Vi är idag Sveriges enda vänsterparti”

Socialdemokraterna har tappat gnistan för att skapa jämlikhet och är inte längre ett vänsterparti. Det hävdar Jonas Sjöstedt som invigde Vänsterpartiets kongress med ett skärpt tonläge mot Socialdemokraterna. Orden väcker förväntningar i partiet om att V kan utmana S och vinna deras väljare. Det har hittills inte lyckats.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt håller invigningstal under partiets kongress i Karlstad.Bild: Henrik Montgomery/TT
Västafrikanska trummor och dans av den göteborgska kulturföreningen Ada öppnade Vänsterpartiets partikongress i Karlstad. Intensiteten bestod när partiledaren Jonas Sjöstedt höll invigningstal.
– Socialdemokraterna har tappat gnistan! Den där gnistan som behövs för att skapa jämlikhet, sade han.
I talet, och under den efterföljande pressträffen, tecknade Jonas Sjöstedt en bild av ett nytt politiskt landskap där Socialdemokraterna "glidit högerut". Han syftade både på Stefan Löfvens öppning för samarbete med Centerpartiet och Liberalerna, S planer på att begränsa strejkrätten och höja pensionsåldern samt att Socialdemokraterna inte gått med på att höja skatten på kapital och höga inkomster som Vänsterpartiet önskar sig.
– Det har varit vår huvudkonflikt, sade Jonas Sjöstedt.
– Så länge skatten på kapitalinkomster är så här låg och så länge möjligheterna till avdrag är så stora i förhållande till skatten på arbete så kommer inkomstklyftorna att öka i Sverige.
Att Sverige har gått från ett av världens mest jämlika länder till växande ojämlikhet är därmed, enligt Jonas Sjöstedt, delvis Socialdemokraternas skuld. Kritiken kan te sig motsägelsefull med tanke på att Vänsterpartiet sedan förra valet har ett budgetsamarbete med S-MP-regeringen, och därmed stöttat de budgetar som enligt Sjöstedt förvärrar ojämlikheten.
– Under gott inflytande av Vänsterpartiet kan Socialdemokraterna genomföra reformer som ökar jämlikheten, argumenterar Jonas Sjöstedt.
Hans slutsats är att Vänsterpartiet bör överge bilden av sig själv som "ett litet parti vars roll är att påverka det andra, större partiet".
– Vi är idag det enda vänsterpartiet i Sverige. Det ger oss ett ansvar och en roll som vi ska försöka axla i den här valrörelsen.
Jonas Sjöstedt sade även att han vill sänka riksdagsarvodena och istället höja pensionerna.
– De senaste femton åren har pensionärerna i snitt fått 2 500 kronor mer i pension. Samtidigt har riksdagsledamöterna höjt sina egna arvoden med mer än 20 000 kronor i månaden.
Jonas Sjöstedts skarpa tonläge mot S mötte applåder från åhörarplats i kongresshallen. En av dem som uppskattade budskapet var chefredaktören för den oberoende socialistiska tidskriften Flamman Anna Herdy.
– Det bådar gott att han inte tycker att man ska vänta på Socialdemokraterna. Men man bygger ju upp en förväntan hos medlemmarna om att gå i konfrontation med Socialdemokraterna. Det vill till att man lever upp till det. Indirekt menar ju Sjöstedt att partiet ska ta väljare från Socialdemokraterna. Men då räcker det inte med små reformer, det behövs något större och ett helt tilltal, säger hon.
Anna Herdy, chefredaktör på tidningen Flamman.
Trots Jonas Sjöstedts beskrivning av att Socialdemokraterna flyttat sig mot mitten har väljarna, enligt opinionsmätningarna, inte lämnat S för V i någon större utsträckning. Vänsterpartiets väljartillväxt jämfört med valresultatet har istället främst kommit från Feministiskt initiativ och Miljöpartiet. Jonas Sjöstedt hävdar att förklaringen är att S-väljare tror att satsningar i budgeten som V drivit är S-förslag.
– Många tror fortfarande att det hade sett likadant ut om Socialdemokraterna hade styrt själva, hävdar han.
Jonas Sjöstedts budskap till partivännerna på kongressen var att de behöver bli fler:
– Vi måste växa och bli fler, vi måste välkomna nya medlemmar. Jag vill uppmana er: köp in fler kaffekoppar till partilokalen!
Fakta

Vänsterpartiets kongress

Vänsterpartiets kongress i Karlstad pågår 9-11 februari.

Den största frågan för ombuden är att ta ställning till partistyrelsens förslag till valplattform "Ett Sverige för alla – inte bara för de rikaste". Arbetstidsförkortning, ett nytt pensionssystem och en grön investeringsbank på 100 miljarder kronor blir partiets tre viktigaste valfrågor om valplattformen får medlemmarnas stöd.

V skulle få 7 procent av rösterna om det var val idag enligt SCB:s senaste partisympatiundersökning från november. Det är en statistiskt säkerställd ökning, både jämfört med maj 2017 (6,3) och med riksdagsvalet 2014 (5,72). Partiets ökade väljarstöd sedan valet 2014 har framför allt kommit från ”övriga partier” (1,2 procent) där Feministiskt initiativ är störst samt från Miljöpartiet (0,6 procent).

Gå till toppen