Familj

Minnesord om Gull Ahlberg

Gull Ahlberg, Stockholm, har avlidit i en ålder av 96 år.

Den 18 januari lämnade Gull Ahlberg jordelivet. Hon växte upp i Örkelljunga där hennes far var legendarisk provinsialläkare. Gull tecknade ett kärleksfullt porträtt av sin far i en minnesskrift utgiven av Örkelljunga hembygdsförening. Ännu i våra dagar kan man möta människor som vittnar: doktor Ahlberg räddade livet på mig!
Gull tänkte också gå i sin fars fotspår, tog en medicine kandidatexamen men sadlade om och studerade till socionom. Som sådan arbetade hon på olika håll, bland annat i Växjö, och slutade arbetslivet som byrådirektör i Socialstyrelsen. Hon var särskilt engagerad i barnavårdsfrågor, som bland annat gav avtryck i brevskolan ”Fosterbarnsvård” som hon var redaktör för.
Gull hade en säker känsla för stil och klädde sig med omsorg och smak. I Ylva Elzéns ”Hattliv” från 2006 säger Gull, med omisskännlig humor och spets: ”Jag är väldigt trött på dagens jeansmode. De som dikterar modet måste vara utomordentligt fantasilösa.”
Gull blev alltså stockholmare men behöll kontakten med hembygden. Hon återvände under sommarmånaderna till Örkelljunga, först till föräldrahemmet och sedan till egen lägenhet. Till slut blev resan för arbetsam och hon lämnade lägenheten. Men nu återvänder hon en sista gång till hembygden för att vila i familjegraven på Örkelljunga kyrkogård.
Under sina sista år var Gulls far nära vän till kyrkoherden i församlingen; prosten Hammar. Nu blir det Hammars dotter, Anna Karin, som förrättar begravningsgudstjänsten.
Gull sörjes närmast av brodern Åkes barn, Birgitta, Göran och Michael med familjer, som betydde oerhört mycket för Gull. Banden mellan syskonen var starka. Förunderligt nog dog Gull och Åke samma dygn.
Bo Ahlberg
kusin
Gå till toppen