Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Minnesord om Lorenz Pucher

Lorenz Pucher, Knäred, har avlidit i Lund i en ålder av 60 år efter en tids sjukdom. Han lämnar närmast efter sig dottern Isabelle och sonen Per-Lorenz.

Bild: Johan Funke
Få som ägnar sig åt europafrågor i Sverige har undgått att vid något tillfälle ha en entusiastisk Lorenz Pucher i telefonen. Denne eldsjäl låg bakom det unika Europaforum som varje år lockat flera tusen intresserade till Hässleholm för att höra en österrikisk EU-kommissionär, en italiensk minister eller en svensk partiledare i djuplodande meningsutbyte om Europa tillsammans med akademiker, EU-parlamentariker eller ortens gymnasie-elever.
Lorenz Pucher från Kärnten i Österrike inspirerades av förebilden i Alpbach i Tyrolen och tvivlade aldrig på att Hässleholm skulle kunna åstadkomma något lika enastående. Hans insats uppmärksammades i hemlandet och Sebastian Kurz, numera förbundskansler, nominerade Lorenz Pucher till Österrikes Europapris år 2016.
Som ung man hade han mött sin blivande hustru Gunilla i Wien och de slog sig ned och bildade familj på hennes hemort Knäred.
I Knäred engagerade sig den driftige och flitige Lorenz som centerpartist i Laholm kommuns lokalpolitik men han såg också till att Laholm organiserade ett 400-årsjubileum av 1613 års dansk-svenska freden i Knäred. Talare var inte minst två tidigare utrikesministrar, svenske Carl Bildt och danske Uffe Ellemann-Jensen.
Med humor, ihärdighet och taktisk fingertoppskänsla lyckades Lorenz Pucher skickligt manövrera sina projekt runt de svårigheter som oundvikligen uppstår både i lokalpolitiken och i europapolitiken.
Lorenz är djupt saknad av oss alla som haft förmånen att få vara en del av hans många stimulerande och tankeväckande evenemang.
Rolf Gustavsson
Jörgen Hettne
Ylva Nilsson
Lars Oxelheim
Sven-Olof Petersson
Olle Schmidt
Eva Sjögren
Gå till toppen