Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Tidigare dömd för bombdåd mot Victoria Park – häktad för nya förberedelser till sprängdåd

En av de två bröder som misstänks ha förberett ett sprängdåd i Malmö har tidigare dömts för bombdådet mot Victoria Park. På fredagen blev 22-åringen och hans yngre bror häktade.

22-åringen som tidigare är dömd för sprängningen mot Victoria Park 2014 blev under fredagen häktad på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.
Även hans 21-årige lillebror häktades misstänks för samma brott. Båda misstänks även för narkotikabrott i samband med polisen tillslag mot dem den 7 februari på Värnhem.
En tredje ung man i brödernas krets häktades för knarkbrottet, däremot inte inblandning i det tilltänkta sprängdådet.
Åklagaren ville ha bröderna inlåsta för grov allmänfarlig ödeläggelse, ett brott som ger ett mångårigt fängelsestraff. Men häktningsdomaren ansåg att bevisen bara håller för brott av normalgraden.
Ett tiotal poliser och ordningsvakter var på plats vid häktningssalen eftersom man befarat att förhandlingen skulle bli stökig, bara åtta anhöriga till 22-åringen tilläts på åhörarläktaren. Därför fick flera unga män vända i dörren.
När häktningsbeslutet gällande den 22-årige storebrodern meddelats och åhörarna skulle lämna häktningssalen uppstod visst tumult och två personer blev avvisade från platsen, bland annat slog en kvinna till SVT:s kameraman.
Häktningsskälen var att bröderna riskerar att förstöra bevis eller att fortsätta begå brott på fri fot. Båda nekar till alla anklagelser.
– Jag menar att det föreligger sannolika skäl för att de under de här dagarna vidtagit åtgärder som kvalificeras som grov allmänfarlig ödeläggelse, sade åklagaren Magnus Pettersson när han begärde bröderna häktade.
Läs mer: Två anhållna för förberedelse till grovt sprängdåd i Malmö
Brottstiden är satt till den 29-31 december ifjol. Magnus Pettersson vill inte svara på vilka åtgärder det rör sig, om männen haft sprängmedel i sin besittning eller om fallet har koppling till tidigare detonationer i Malmö.
Männen är välkända av polisen sedan tidigare – bland annat i utredningen om julaftonsbomben mot bostadsbolaget Victoria park år 2014.
Läs mer: Tre döms för julaftonsbomben mot Victoria Park
En av dem, den häktade 22-åringen, dömdes till 2,5 års fängelse för inblandning i sprängdådet. Han har även dömts för grov misshandel – och att ha köpt sex av prostituerade som han sedan rånat.
Den 21-årige lillebrodern har tidigare avtjänat straff för en skjutning i Malmö. Männen återfinns på polisen listade över 200 livsstilskriminella i staden.
Dådet mot Victoria Park var en av flera sprängningar som drabbade bostadsbolaget. Motivet ska ha varit hämnd. Den dömde 22-åringen tillhör en av de familjer som hade hotats med vräkning från fastighetsbolagets lägenheter.
Läs alla artiklar om: Sprängningar i Malmö
Gå till toppen