Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Ny siffra: 8000 vithajar utanför Australien

Bild: Schalk van Zuydam
Vetenskapsmännen och vetenskapskvinnorna vid Australiens forskningsorgan Csiro tog sannolikt inte hänsyn till landets hajrädda när de räknade på hur många vithajar som simmar längs med kusterna.
Forskarna har dna-testat unghajar för att leta efter genetiska markörer från två föräldrar, och jämfört siffrorna med statistik över hur många vuxna vithajar som får avkomma. Den slutgiltiga siffran över det totala beståndet landade på minst 8 000 djur, varav omkring 2 210 vuxna.
– Nu när vi har en utgångspunkt kan vi upprepa undersökningen framöver för att ta fram en populationstrend, säger chefsforskaren Rich Hillary vid Csiro.
Vithajen är fridlyst i Australien sedan 1999. De nya siffrorna kommer sannolikt ge nytt bränsle åt debatten om huruvida hajarna ska jagas för att minska beståndet. Flera australiska delstater vill begränsa populationen efter den senaste tidens ökning av hajattacker på badare och surfare i landet.
Gå till toppen