Kultur

Punk voyage: Främmande finsk fågel

Pertti Kurikka.Bild: Doc Lounge

Punk voyage

BIO. DOKUMENTÄR. Finland/Sverige. Regi: Jukka Kärkkäinen, J-P Passi. Med: Pertti Kurikka, Kari Aalto, Sami Helle, Toni Välitalo. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.40.

Det har deltagit gott om osannolika akter i Eurovision song contest. Mest osannolikt av alla är nog finska Pertti Kurikan Nimipäivät (PKN), som tävlade i Wien 2015 men åkte ut redan i semifinalen. Bandet bestod av fyra medelålders punkare med olika intellektuella funktionsnedsättningar, och deras bidrag "Aina mun pitää" var ett kort kärnfullt nummer där sångaren Kari Aalto beklagade sig över alla vardagens krav när man hellre vill titta på tv, spela datorspel, äta godis och dricka lemonad.
Eurovisionen är en tillåtande och inkluderande miljö, men det är också en värld av yta, förställning och jippon. Med sin genuina och okonstlade framtoning, och sin socialrealistiska text, blev PKN en verkligt främmande fågel i sammanhanget.
Bandet skildrades 2012 i den fina dokumentären "The punk syndrome", som nominerades till Nordiska rådets filmpris. Uppföljaren "Punk voyage" fungerar utmärkt på egen hand, även om det inte går att värja sig mot en viss känsla av upprepning om man har sett den första filmen.
Men det finns gott om små vardagsdramatiska händelser att skildra på det gruppboende där medlemmarna lever. Ledaren Pertti Kurikka vill pensionera sig från musiken vilket leder till slitningar i punkbandet. Trummisen Toni Välitalo hamnar i en kärlekstriangel med sin flickvän och bandets roadie. Basisten Sami Helle engagerar sig i kommunalpolitiken. Särskilt lever filmen upp när den karismatiske sångaren och textskrivaren Kari Aalto står i centrum. Han kokar av oförlösta känslor som han får skrika ut på scen, och är en känslig konstnärssjäl som lätt rubbas i sina cirklar. Den inledande scenen när han på divigt rockstjärnemanér konfronterar en klubbägare backstage är obetalbar. Det finns bara öl i logen! Han vill ha cider!
I sann punkanda spelar PKN hellre än bra, men de spritter av spelglädje och ett behov av att uttrycka sig. Det är både rörande och inspirerande att se.
Läs alla artiklar om: Filmfredag 9 februari
Gå till toppen