Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

S-politiker om äldremat via nätet: Vi måste kolla att vi följer lagen

Kommunen undersöker om beslutet om äldres matinköp via nätet i Lund strider mot lagen.
Alla äldre som får hjälpen via hemtjänsten får sätta betyg på förändringen och informationen ska förbättras.

”Vi tar väldigt allvarligt på det här. Vi följer det noga”, säger Ann-Margreth Olsson (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.Bild: Ingemar D Kristiansen
Sydsvenskan kunde den 2 februari berätta att de avgifter de äldre måste betala för att köpa mat via nätet med hjälp av hemtjänsten inte har stöd i lagen. Det gav professorn i offentlig rätt, Titti Mattsson besked om.
Läs mer: Stor omställning när äldre med hemtjänst måste handla mat på nätet
Efter Sydsvenskans artiklar i ämnet vill vård- och omsorgsnämndens ordförande Ann-Margreth Olsson (S) reda ut vad som gäller.
– Vi tar väldigt allvarligt på det här. Vi måste naturligtvis kolla upp så att vi följer lagstiftningen, säger hon och berättar att det arbetet redan pågår.
Ann-Margreth Olsson beskriver hur hon fått många olika besked om vad det egentligen kostar att beställa mat via nätet som hemtjänsttagare.
– Att det fanns gratis varianter hade vi fått information om. Vi visste att det fanns variation.
Läs mer: Anhörigs betyg på äldremat via nätet: ”Det är en katastrof”
Hur tänkte du när ni fattade beslutet?
– Vi förstod att det skulle kosta något, men inte så stora belopp som nu figurerat massmedialt. Det ska följas upp. De som bäst vet är de enskilda själva, säger hon.
Den ganska färska förvaltningsrättsdomen som professor Titti Mattson stödjer sig på hänvisar till kammarrättspraxis.
– Vi har inte känt till den här domen. Vi har fått uppgifter från SKL (Sveriges kommuner och landsting) om att att det inte finns några ledande domar, säger Ann-Margreth Olsson.
Hon reagerar på hur Sydsvenskans läsare rapporterat om konsekvenser av att inte ha råd att köpa mat via nätet.
– Ingen får stå utan mat, det får inte hända. Det följs upp omedelbart, säger hon.
Ann-Margreth Olsson pratar hellre om varuleveranser och tycker det är positivt att de äldre kan handla tunga saker som kattsand, backar med läsk och storpack av toalettpapper på nätet.
Om uppackningen säger hon:
– Vi ska se till att personalen packar upp när de äldre inte kan det. Det måste samordnas. I undantagsfall kan vi bevilja vanlig hemhandling.
Läs mer: Professor: Fel att belasta äldre med avgifter för matinköp på nätet
Efter Sydsvenskans artiklar och klagomål till vård- och omsorgsförvaltningen har Ann-Margreth Olsson tagit initiativ till ett extraärende om uppföljning, som vård- och omsorgsnämnden ska fatta beslut om den 14 februari.
Det väntas leda till att en extra fråga om inköp av dagligvaror läggs till de andra frågor som alltid ställs vid den årliga, individuella biståndsomprövningen. Ann-Margreth Olsson ser fram emot att snart få en första lägesrapport från de 50-60 äldre, som står närmast i tur för att få sina bistånd omprövade. Hon har uppgiften att 654 personer har hjälpen.
– Vi vill ha en uppföljning i varje enskilt ärende. Ingen ska komma i kläm, säger hon.
Lunds kommuns hemsida har inte haft så mycket att berätta om varuleveranser via nätet. Efter samtal mellan politiker och tjänstemän blir det ändring på det.
Vad kommer man att kunna läsa?
– Det blir ren information om vad för regler som gäller och vad vi kan erbjuda för stöd och hjälp som kommun, nämnd och förvaltning i samband med varuleveranser. Det är blir akut nu när människor oroar sig. Vi ska använda de kanaler vi har.
Läs mer: Brev kom bort när 88-åring skickade kritik om äldres avgifter för mat på nätet
Läs mer: Professor: Fel att belasta äldre med avgifter för matinköp på nätet
Läs mer: Anhörigs betyg på äldremat via nätet: ”Det är en katastrof”
Läs mer: Stor omställning när äldre med hemtjänst måste handla mat på nätet
Läs alla artiklar om: Äldremat via nätet
Gå till toppen