Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Sluta servera animaliska produkter på skolor och sjukhus.”

Om det serveras kött i skolorna är det inte så märkligt att man senare i livet av vana väljer att äta kött och har ett mindre hållbart förhållande till mat, även ur ett hälsoperspektiv, skriver Klas Sivén, språkrör för Grön ungdom syd.

Det vanligaste argumentet mot att sluta servera och äta kött är att de som inte äter kött får i sig för lite näring. Men all den näring vi människor behöver kan vi få i oss genom att äta växtbaserad mat, skriver Klas Sivén.Bild: Stefan Ed
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Det är inte rimligt att skattepengar går till att finansiera djurindustrin.
För att klara FN:s klimatmål måste hela samhället ställa om och de verksamheter som drivs i offentlig regi måste ta ledningen.
Statistik från Jordbruksverket visar att visar att sedan 1990 har köttkonsumtionen i Sverige ökat med över 45 procent och globalt står djurindustrin för drygt 15 procent av alla växthusgasutsläpp.
I miljörörelsen finns tankar om att införa en skatt på antibiotika, men en sådan skatt gör inget åt det egentliga problemet – att djurindustrin är ohållbar, såväl etiskt som miljömässigt, i både utlandet och Sverige.
Tanken med en skatt på antibiotika är att konsumtionen av importerat kött, som ofta innehåller antibiotika, skulle minska eftersom skatten skulle göra köttet dyrare och fler därmed skulle köpa svenskt kött.
Djurhållningen i Sverige är på många sätt bättre än i utlandet, men också här förekommer en grym industrialiserad uppfödning.
Även om det är etiskt oförsvarbart att äta djur bör idag varje människa själv få välja om hen vill göra det eller ej. När det gäller offentliga verksamheter måste förhållningssättet vara ett annat. Då handlar det om ett samhällsansvar. Det är inte acceptabelt att en industri som kapitaliserar på miljön och en grymbehandling av djur till viss del är finansierad av den offentliga sektorn.
Det vanligaste argumentet mot att sluta servera och äta kött är att de som inte äter kött får i sig för lite näring. Men all den näring vi människor behöver kan vi få i oss genom att äta växtbaserad mat. Näringsskäl är alltså ett argument som inte håller. Den egentliga anledningen är snarare smakskäl, att kött smakar gott. Många skapar också slentrianmässigt sina måltider kring kött.
Om det serveras kött i skolorna är det inte så märkligt att man senare i livet av vana väljer att äta kött och har ett mindre hållbart förhållande till mat, även ur ett hälsoperspektiv.
Att äta kött, framför allt rött kött, medför bland annat ökad risk för cancer, alzheimer och död i förtid. Allt enligt FN-organet WHO. Således är det oklokt att tvinga framtida generationer att äta kött.
Det finns idag en trend där fler äter växtbaserad mat. Men trots det ökar köttkonsumtionen. Att några få väljer bort kött är inte tillräckligt. Köttet måste bort i större sammanhang. Alla behöver inte bli veganer direkt, men första steget för en hållbar och etisk konsumtion är att i offentliga upphandlingar förkasta djurindustrin.
Om staten, regionerna och kommunerna ska kunna nå FN:s klimatmål samt agera etiskt riktigt måste en förändring ske. Skattepengar ska varken få leda till ökade klimatförändringar, finansiering av en etiskt förkastlig industri eller bibehållande av ohälsosamma normer.
För att minska utsläppen och använda allas våra gemensamma resurser på ett rimligt vis bör staten förbjuda inköp av animaliska produkter vid offentliga upphandlingar, och regioner och kommuner sluta servera animaliska produkter på skolor och sjukhus.

Klas Sivén

Klas Sivén är språkrör för Grön ungdom syd.
Gå till toppen