Sport

Profilerna tror på fler svenska OS-medaljer

SOK tror på åtta svenska medaljer i Pyeongchang. När vinter-OS-legendarer och andra sportprofiler tippar kan det bli betydligt fler.

Bild: MATHILDA AHLBERG
Ingemar Stenmark, alpint, 2 guld, 1 brons i OS
– Jag tror att i alpint har en möjlighet i lagtävlingen. Och även i slalom, både herrar och damer. (André) Myhrer är i bra form nu, och Frida (Hansdotter) också. Det är svårt att slå (Mikaela) Shiffrin, men får Hansdotter en bana och underlag som passar henne bra, har hon chans.
– Tyvärr har jag dålig koll på freestylegrenarna. Hockeyn tror jag Sverige har bra chanser i. Kanske största chansen är där.
– Längdåkning också, damerna är bra på sprint. Det finns en del medaljmöjligheter.
Bild: Fredrik Sandberg/TT
Elisabet Gustafson, curling, 1 brons i OS
– Jag tror på lag Edin (curling). Damlaget är absolut ett medaljhopp men jag tror ännu mer på Edin. Jag är nästan säker på att båda lagen tar medalj.
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Tomas Gustafson, skridsko, 3 guld, 1 silver i OS
– Det ser väl ganska bra ut på många håll. André Myhrer kanske och Frida Hansdotter. De är med i toppen hela tiden vilket är jättekul.
Bild: Claudio Bresciani/TT
Johan Olsson, skidor, 2 guld, 1 silver, 3 brons i OS
– Klart att för mig ligger skidåkningen närmast. Det kan gå jättebra. Jag tror att Charlotte Kalla och Stina Nilsson tar individuella medaljer. Jag tror att det även blir stafettmedaljer för både damer och herrar och även sprintstafettlagen kan ta medalj. Jag tror att fem medaljer inte är ett allt för dåligt tips på längdsidan.
– Hellner brukar visa form till mästerskapen, speciellt i OS så jag tror att han kommer att leverera riktigt bra. Det är tufft om medaljerna, men det är en sträcka som passar Hellner, 15 skejt, hans bästa distans.
– Och alpingänget, där kan Hansdotter, Myhrer och Hargin ta medalj i slalom. Och Sandra Näslund och Vön (Victor Öhling Norberg) i skicross är definitivt guldkandidater. Sen har vi hockeylaget, herrar och sen har vi curlinglagen också.
Bild: CARL SANDIN
Anja Pärson, alpint, 1 guld, 1 silver, 4 brons i OS
– Jag tror mycket på freestyle. Med Henrik Harlaut, med Vön, Sandra Näslund och med Jesper Tjäder. De är verkligen där för att visa upp sig i år och visa vad de går för. Och den här unga tjejen, Jennie-Lee (Burmansson). Det kan bli lavinartat om de börjar prestera – då kommer alla i freestyle att prestera. Jag har en känsla av att alpint och freestyle har revanschsug från Sotji.
– När det gäller skidor behöver vi att Charlotte Kalla presterar, hon är vår grundpelare. Hon är i bra form, jag har sett i hennes ögon att hon vill göra mer.
STOCKHOLM 20180115 Thomas Fogdö och frun Anna anländer till Idrottsgalan 2018 i Globen på måndagen. Foto: Christine Olsson / TT / kod 1043Bild: Christine Olsson/TT
Thomas Fogdö, alpint, 5:a i OS 1992 och 1994
– Det är alltid lika svårt. Som André Myhrer åker skidor just nu har han medaljchans, absolut. Han smyger lite bakom, (Marcel) Hirscher kommer in med jättefavoritskap. Folk säger att han är omöjlig, men det tror jag inte på ett dugg. André har god chans att ta ett guld. Likadant Frida Hansdotter, hon åker jättebra skidor. Likadant där, Mikaela Shiffrin kommer in med jättefavoritskap. Men jag får känslan av att hon är coolare än Hirscher.
– Tittar man på längdåkning ser det fantastiskt bra ut. Tjejerna är ju grymma. Det är väl de som kommer att visa framfötterna.
– Jag vill gärna tro på hockeyn, men det känns inte lika stabilt där. Det blir säkert medalj men guld blir riktigt tufft.
Börje Salming.Bild: ANDREAS L ERIKSSON
Börje Salming, ishockey, inget OS
– Det finns mycket i skidåkning och slalom, har hur många medaljchanser som helst. Tre Kronor kan vara där och slåss om guldmedalj. Damkronorna är där och hackar, man vet aldrig.
Läs alla artiklar om: Vinter-OS 2018
Gå till toppen