Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Vakter utbildas om terrordåd

Ordningsvakter som arbetar i Storstockholms lokaltrafik (SL) utbildas nu i hur de ska agera vid ett terrorattentat. – Ordningsvakterna är många och de är ofta först på plats, de behöver stärkas i sin roll att hantera det här, och veta hur de ska agera, säger Tomas Koppelman Hellgren som håller i utbildningen vid Stockholmspolisen.

Ordningsvakter i Storstockholms lokaltrafik ska utbildas i hur de ska agera vid ett terrorattentat. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
Initiativet från SL kommer efter erfarenheterna av dådet på Drottninggatan i april i fjol.
Det behövs verktyg och kunskaper om hur ett framtida dåd kan se ut för ordningsvakter i bland annat tunnelbanan i Stockholm, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd och ordförande för SL.
– Våra erfarenheter kopplade till terrordådet i april visar på att även vi behöver ta ansvar för den här typen av utbildningar.
I utbildningen, som liknar den som ordningspoliserna i Stockholm får, övar ordningsvakterna bland annat på hur olika terrorsituationer kan se ut, hur man bäst spärrar av områden och hur samarbetet med blåljuspersonal ska utformas.
Men Kristoffer Tamsons är noga med att påpeka att en ordningsvakt aldrig får ersätta en polis, utan alltid är ett komplement till blåljuspersonal.
– De ska inte utföra någon annans arbete.
Hittills har 250 av SL:s 350 anlitade ordningsvakter genomfört utbildningen.
Gå till toppen