Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Dykare hittade vapen utanför Ön: ”Den kommer provskjutas”

På lördagen hittade sportdykare en pistol i vattnet vid Ön på Limhamn. Polisens vapentekniker kommer provskjuta vapnet. Om det går att koppla till någon utredning är osäkert.

Pistolen som dykarna plockade upp utanför Ön på Limhamn var för tung för att vara en soft air-gun.Bild: Läsarbild Andreas Öberg
På lördagsförmiddagen var Andreas Öberg och dykarkompisarna från Malmö sportdykarklubb ute och dök utanför Ön på Limhamn. På platsen där de brukar dyka är det tio meter djupt. De simmade längs med kanterna, över fundament från lastkajer från 70- och 80-talet.
– När vi kommer bort till första fundamentet är det kalt på botten, som efter en storm, berättar Andreas Öberg.
Det var Paul Wirenstedt som först fick syn på pistolen, mellan andra och tredje fundamentet.
– Liggandes rakt på botten. Det måste vara en soft air-gun tänker vi, men den var tung.
Han har skjutit en del på bana och är säker på att det är ett riktigt vapen. Han gissar på en Walther.
– En soft air-gun väger för lite, och är i plast.
Han tror också att vapnet legat i vattnet i flera månader.
– Den var ganska hårt åtgången i metallen, säger Paul Nilsson.
Många dyker utanför Ön på Limhamn. Inte det mest diskreta ställe för att göra sig av med vapen.Bild: Läsarbild Andreas Öberg
Dykarna ringde polisen och åkte sedan in till polishuset och lämnade över skjutvapnet.
– I nuläget kommer det gå den vanliga gången som inlämnade vapen gör – det kommer provskjutas, säger Henrik Sedell, inre befäl vid polisen i Lund.
Går det att provskjuta vapnet om det har legat flera månader i vatten?
– Jag vet inte. Alla vapen går till vapenteknikerna. Jag vet att när vi fått in vapen förr som legat i vatten har de ofta varit i dåligt skick.
Är det ovanligt att vapen hittas i vattnet?
– Vi får in vapen dagligen, upphittade eller från dödsbon. Nu är det dessutom vapenamnesti.
Dykaren Andreas Öberg hoppas att polisen kan ha nytta av vapnet. Kanske kan det vara en pusselbit i någon utredning.
– Man kastar det ju i vattnet av en anledning. Men Ön är världens sämsta ställe att slänga vapen, där är dykare året om, i princip varje dag.
Brukar ni hitta oväntade fynd när ni dyker?
– Dyker man på vrak mitt ute på Öresund så stöter man inte på något mer än det som är på vraken, för där är så lite folk. Men dyker man i kanalen i Malmö är det klart man stöter på lite knivar och tomma plånböcker och diverse som ser lite suspekt ut. Det brukar vi lämna in till polisen, men det är nog inte så högprioriterat.
Pistolen är inte det första skjutvapnet som dykarkompisarna har plockat upp. 2016 hjälpte de till att bärga bombplanet Halifax HR871 som kraschade utanför Falsterbo för 75 år sedan. Bland annat plockade de upp kulsprutorna från det gamla planet.
Läs mer: Så såg bärgningen av bombplanet ut – under ytan
– De hade legat 70 år i saltvatten. Havet hade satt sina spår, men det var fortfarande ett komplett vapen, säger Andreas Öberg och fortsätter:
– Men om man bortser från bombplanet och kulsprutorna där så är det här nog enda vapnet vi hittat.
Gå till toppen