Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Forskare får 35 miljoner till forskning om miljövänlig solenergi

En Lundaprofessor i kemi får 35 miljoner kronor till forskning om material till billiga och miljövänliga solfångare. Själv liknar han sin forskning vid "modern alkemi".

Kenneth Wärnmark, professor i organisk kemi vid Lunds universitetBild: Kennet Ruona
I flera år har Kenneth Wärnmark, professor i kemi vid Naturvetenskapliga fakulteten på Lunds universitet, forskat på möjligheten att utveckla solceller genom att använda järn som central ingrediens istället för rutenium. Rutenium är visserligen den metall som hittills visat sig bäst lämpad för solfångare, men den är både dyrare och mer sällsynt än järn.
– Genom att använda järn kan solceller bli billigare och miljövänligare att producera. Därmed förväntas efterfrågan öka avsevärt, säger han i ett pressmeddelande.
Kenneth Wärnmark och hans kollegor har i sin forskning lyckats ge järnet egenskaper som liknar de egenskaper som rutenium har.
– Medeltidens alkemister försökte framställa guld ur andra ämnen, men misslyckades. Man skulle kunna säga att vi har lyckats med modern alkemi, säger Kenneth Wärnmark i pressmeddelandet.
Nu har han fått 35 miljoner från Stiftelsen för strategisk forskning för att driva projektet vidare.
Kenneth Wärnmark kommer i det nya projektet att samarbeta med Lundakollegorna Petter Persson, teoretisk kemi, och Arkady Yartsev, kemisk fysik, samt dessutom Reiner Lomoth på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet.
Gå till toppen