Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Isländsk urkraft på topp: ”Vill komma ur min trygghetszon”

LB07 satsar på isländsk urkraft på topp när allvaret rullar in redan i februari. – Jag är bra på huvudet, fysisk och bra på att hålla i bollen, säger Rakel Hönnudottir.

Rakel Hönnudottir lämnade Island för att komma ur sin trygghetszon. "Jag ville ha en förändring och testa något nytt innan jag blir för gammal."Bild: Lars Brundin
Arbetsbeskrivningen passar väl in på vad Malmölaget saknade som nykomling i allsvenskan.
– Vi hade problem med att få fast bollen på offensiv planhalva, säger Otto Persson, som blivit huvudansvarig efter att ha fungerat som assisterande tränare i fjor.
Rakel Hönnudottir får ett elddop direkt på lördagen när LB07 ställs mot de regerande svenska mästarna Linköping på bortaplan i sin första gruppspelsmatch i Svenska cupen (övriga lag i gruppen är Göteborg och Lidköping).
– Jag ser fram emot att möta svenska lag och att komma ur min trygghetszon, det var en av anledningarna till att jag flyttade hit. Jag ville ha en förändring och testa något nytt innan jag blir för gammal.
– Förutom ett halvår i Danmark 2009, så har jag bara spelat på Island för två olika klubbar under hela min karriär, berättar 29-åriga Rakel Hönnudottir, som närmast kommer från sex säsonger med Breidablik.
Rakel Hönnudottir i duell med Rosengårds Ebba Wieder när Breidablik spelade Champions League i Malmö 2016.Bild: PETTER ARVIDSON
Otto Persson har en del offensiva problem med Olivia Welin, som inte får ordning på sin skadade fot, plus ytterligare två indisponibla.
Dels amerikanska nyförvärvet Hanna Terry, som kämpar med ett krånglande knä, dels Julia Welin, som är på väg tillbaka efter en huvudskada.
– Utan dem tappar vi mycket speed. Tanken är att använda Rakel [Hönnudottir] som släpande forward också, men tills vidare kör vi med henne längst fram, säger Otto Persson.
Rakel Hönnudottir har varit i Sverige en månad och gillar vad hon ser med hur LB07 vill utvecklas som klubb.
– Träningarna är lite annorlunda med mycket bollinnehav, men fotboll är alltid fotboll. Jag har kommit till ett bättre lag i det stora hela, så jag hoppas blir bättre som spelare också, säger hon.
Rakel Hönnudottir i närkamp med Norges Ingrid Moe Wold i Algarve Cup med Island 2015.Bild: CARL SANDIN
Tävlingsmatcher redan på försäsongen inspirerar, men är inte bara av godo menar Otto Persson.
– Det tvingar fram en icke önskvärd matchning med färre byten när alla kanske inte har fått tillräckligt med tid att visa upp sig. Du kan inte rulla runt på samma sätt som i träningsmatcher, säger han.
– Samtidigt ser jag såklart fördelar med att man skapar en konkurrenssituation så tidigt på säsongen. Det gör att man tar i lite mer och då utvecklas man ofta bättre som spelare också.
Gå till toppen