Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Ölmässan på Mitt Möllan pekar ut trenderna för 2018

På dryckesfestivalen Mitt Öl var flertalet av Malmöbryggerierna representerade. Sydsvenskan passade på att ta tempen på trenderna bland Malmöbryggarna.

Morten Gylling kom tillsammans med Linn Hansson för att prova olika sorters öl. "Jag dricker mest vin till vardags men Morten gillar öl", säger Linn Hansson med en nytappad IPA i plastglaset.Bild: Lars Brundin

1. Suröl

Den sura trenden står sig. Inte minst i hipsterkompakta Malmö. Men det finns ett tekniskt dilemma för bryggarna. Tillverkningen kräver en separat anläggning så att satsen inte smittar av sig på bryggeriets andra brygder. Alla bryggerier är alltså inte så pigga på att göra suröl.
— Nerdbrewing är bryggeriet som tar ut svängarna och experimenterar, gärna med suröl och frukt, säger Hannes Gruber.
— Jag kan uppskatta en suröl, men det är ingen favorit. Jag vill brygga öl med hjärtat. Satsar istället på bra balans mellan kropp och beska, säger Rolf Nilsson från Sibbarps husbryggeri.
Dryckesfestivalen Mitt öl på Mitt Möllan lockade en stor publik under lördagen.Bild: Lars Brundin

2. Folköl

För några decennier sedan var folköl närmast ett skällsord, ett skämt. Nu tas folkölet på största möjliga allvar, möjligen som en motreaktion efter många år med humlestinna alkoholbomber.
— Lilla ölfabriken och Chad Beer siktar på att brygga öl med lägre alkoholstyrka. Vi tycker att det är väldigt roligt att jobba med folköl med stor kropp. På gång är både en saison och en porter på 3,5 procent, säger Chad Paton.
— I framtiden vill vi satsa på cask, ett balanserat öl med mycket smak och låg procent, säger Patrik Norrlöf som förestår bryggeriet Hasse Fasan.
— Vi har alltid några folköl i produktion. Vi satsar på att sälja dem i en så kallad grower, en tvålitersflaska som man kan köpa med sig hem och sedan få påfylld, säger Thomas Fransson på Malmö Brewing co från Malmö brygghus.
På festivalen fanns det öl av smaker, sorter och färger.Bild: Lars Brundin

3. Frukt i öl

Att brygga öl på frukt gjorde redan den gamla munkarna i Belgien. Traditionella hallon och körsbär har numera fått konkurrens av exotiska frukter som mango, ananas och passionsfrukt. Kaffebönan får kanske också ses som en frukt.
— Nerdbrewing brygger gärna med ananas och mango, säger Hannes Gruber som också har gjort en imperial brown ale med vietnamesiskt kaffe.
— Det behövs ingen frukt i öl, det finns så mycket andra spännande toner. Men vi har precis lanserat vår Coffee Brown Ale, en maltig kaffeale med rund beska och fruktiga toner, säger Rolf Nilsson.
— Hasse Fasan satsar på en belgisk öltradition, inom den kan man göra lite som man vill. Våra saison-öl är humlade och har tydlig tropisk ton, ibland med en liten tillsats av bär. Det viktiga är att en fruktig öl – med eller utan frukt – ska vara väl balanserad, säger Patrik Norrlöf.
Massor av öl.Bild: Lars Brundin

4. Sommaröl

Liksom linnekostym och sneakers kommer ljusare och mer läskande öl fram med solen. Vi går mot varmare tider, även i Malmö. Tro det, eller inte.
— Till sommaren blir det nog en ny omgång av heffe weisse, säger Chad Paton.
— En sommaröl behöver inte vara svagare. En saison kan vara en sommaröl för mig, säger Patrik Norrlöf.
— En klassisk belgisk witbier med citrus och korianderfrön, det är vad vi bland annat satsar på för sommaren, säger Patrik Norrlöf.
Michael Wisting blev nyfiken när han hörde talas om att det skulle vara en ölmässa på Möllan. "Kul att det händer saker här", säger han och tar en klunk från sin inköpta öl.Bild: Lars Brundin

5. IPA

Det har sagt länge nu, att IPA-trenden har bedarrat. Riktigt så enkelt är det kanske inte. Nya varianter tillkommer hela tiden.
— IPA:n står sig. Den kommer inte att försvinna. Det svänger, det kommer nya smaker hela tiden. Alla vill testa den senaste IPA:n. Somliga vill ha den klar, andra vill ha den ofiltrerad och och gul som en apelsinjuice, säger Thomas Fransson.
— Jag tror på en New England IPA med lägre beska, torrhumlad, men ändå fyllig med mycket havre och vete, säger Hannes Gruber.
Chad Paton tappar upp en öl.Bild: Lars Brundin
Gå till toppen