Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Journalisten och magikern Ulf Mörling har avlidit

Ulf Mörling blev 84 år.Bild: Julia Lindemalm
Journalisten och magikern Ulf Mörling, Limhamn, har avlidit vid en ålder av 84 år. Han sörjs närmast av döttrarna Malena och Johanna med familjer.
Han trollade bort mig, inte en, utan två gånger. Första gången var på en personalfest på 1970-talet, i Falsterbo, tror jag. Sen trollade han bort mig en gång till, på en av de så kallade Stora Båtarna över Öresund.
Jag var helt osynlig, ingen på båten hade sett röken av mig. Jag fanns helt enkelt inte.
Ulf Mörling var en magiker. Han trollade bättre än någon annan. Han trollade på cirkusar, han trollade på stora scener världen över, under artistnamnet El Globo. Han var världskänd även bland magiker.
Han trollade på tidningsredaktioner också. Han fick, som chef och arbetsledare, sina medarbetare att åstadkomma saker de inte själv hade anat att de kunde. Jag vet. För jag var där.
Ulf Mörling kom till Sydsvenskan 1969. Han blev, som det heter, en världsreporter. Han rapporterade från Indien, från krigets Vietnam och överalltifrån. Han sökte äventyret, for till alla kontinenter, och fick aldrig riktigt nog.
Så småningom utsågs han till redaktionschef, och han blev en mycket älskad sådan.
Vi på Sydsvenskan grämde oss en del när han lämnade oss för att bli chefredaktör för Kvällsposten 1985.
Sin sista yrkesaktiva del av journalistlivet gjorde han dock som Sydsvenskans korrespondent i New York. I hans och hans högt älskade hustru Bibbis hem, där var vi många som fick landa när våra liv gick i stå, och även när solen sken. Så också senare i deras hem i Naples, Florida, där han gärna tog med oss på cirkus, som han aldrig slutade älska.
Kanske var cirkuslivet inte olikt journalistlivet, som det var när han älskade det mest.
Ulf Mörling var, varhelst han befann sig, vadhelst han gjorde, en magisk människa.
Gå till toppen