Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ärligt Malmöbaserat Instagramprojekt vill krossa tabun om psykisk ohälsa

Med korta ofiltrerade filmklipp från en vardag med ångest, ätstörningar eller OCD vill projektet ”Dödliga” bryta tabun kring psykisk ohälsa.
”Målet är att tittarna ska känna att de inte är ensamma i de här tankarna”, säger initiativtagaren Amanda Romare.

Amanda Romare är initiativtagare till Instagramprojektet ”Dödliga”. De klipp hon själv laddar upp på kontot spelar hon oftast in hemma i sin egen säng, med datorn i knäet.Bild: Hussein El-alawi
– Jag är trött på att vara ledsen och framför allt är jag trött på att alltid tänka att folk är arga på mig – för det känns alltid som att folk är arga på mig.
Orden är Emelia Hanssons och hon talar rakt in i kameran på sin mobiltelefon med tårar i ögonen. Det korta filmklippet är en del av projektet ”Dödliga”, ett Malmöbaserat Instagramkonto där personer som på olika sätt lever med psykisk ohälsa filmar sig själva och berättar öppet om sitt mående i så kallade själsfilmer.
Emelia Hansson pratar öppet och ärligt om ångest, ätstörningar och prestationskrav i korta filmklipp på Instagram.Bild: Hussein El-alawi
”Dödliga” är i sin tur en del av det större projekt ”Gabriel Klint”. För åtta år sedan föddes berättelsen om skyddsängeln Gabriel som räddar människor från att begå självmord, men istället själv förälskar sig i en människa, hos Amanda Romare. Då började hon skriva en roman – men när den blev refuserad satte hon istället igång arbetet med att omvandla romanen till en tv-serie.
Inspelningen fick snabbt med sig flera kända namn som Johannes Brost, Regina Lund, Molly Nutley, Alba August och Charlie Gustafsson. 2016 började tv-serien spelas in i bland annat Helsingborg, Båstad, Förslöv, Ängelholm – och på Färöarna.
Sedan dess har projektet växt – bland annat med ”Dödliga”.
– Vi insåg ganska snabbt att vi ville göra något utöver tv-serien, något där tittaren får vara mer aktiv, säger Adina Romare, som utöver att vara en av de drivande krafterna bakom projektet även spelar en av huvudrollerna i tv-serien.
– Den sociala biten har vi alltid burit med oss och vetat att vi vill göra något med, men det har tagit tid att hitta rätt format. Till slut tänkte vi ”Vi kanske bara ska testa att göra filmer rakt upp och ner, öppet och äkta”. Det blir lite som en videodagbok. Och med tanke på den respons vi har fått känns det verkligen som att vi har hittat rätt, säger Amanda Romare.
Just nu är det tre personer som postar videos regelbundet på ”Dödligas” Instagramkonto: Amanda Romare och Emelia Hansson är två av dem.
– Jag fick frågan om att vara med i somras. Eftersom att jag jobbar som skådespelare var jag först tveksam över om jag skulle göra det, jag tänkte ”Tänk om jag inte får några jobb på grund av det här”. Det är ju fortfarande tabubelagt att må psykiskt dåligt – men så insåg jag att det är ju just därför jag måste göra det, säger Emelia Hansson.
Emelia Hansson, Adina Romare och Amanda Romare.Bild: Hussein El-alawi
Tanken är att lansera en ny säsong själsfilmer under våren där tre nya personer får synas regelbundet på kontot och berätta om sitt mående. Under våren ska även tv-serien ”Gabriel Klint” och två appar som ingår i projektet stå färdiga.

Det här ingår i ”Gabriel Klint”-projektet:

Tv-serien ”Gabriel Klint”. Kommer att stå klar under våren och förhoppningen är att sälja in serien till SVT och dess nordiska motsvarigheter. Projektet stöttas av bland andra av Region Skånes sociala investerings fond, Film i Skåne och Allmänna Arvsfonden.
Instagramkontot ”Dödliga”. Lanserades i december 2017 och får en ny säsong under våren.
De två apparna ”Här ligger jag” och en hittills namnlös meditationsapp. Kommer att lanseras under våren.
Gå till toppen