Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Henrik Bredberg: M som i makt, mygel och manipulera.

Konsten att lista sig in.Bild: PONTUS LUNDAHL / TT
Svensk politik är ingen tebjudning. Åtminstone inte att döma av den granskning Svenska Dagbladet gjort av hur Moderaterna fastställer sina riksdagslistor inför valet.
Här ett snabbreferat av Claes Lönegårds artikel:
Utbrett fulspel. Organiserat valfusk. Brott mot partistadgar. Kandidater som försvinner från listan på oklar grund. Bittra personstrider. Utfrysning. Ren och skär mobbning.
Det är ingen vacker värld. Och inte blir den vackrare när politiker försöker förklara fifflet:
Det handlar om en plats i politikens finrum och ett arvode på 65 400 i månaden. Det är samma villkor för alla kandidater. Det fungerar inte bättre i andra partier.
Eller, som det heter om det provval på nätet som M i Norrbotten ställde in med några dagars varsel och skyllde på hög risk för valfusk:
”Inte ens Nasas datasystem är säkert.” Ord från ordföranden i Norrbotten, en moderat med det förtroendeingivande namnet Linda Frohm.
Det finns få skäl att tro att det ser särskilt mycket bättre ut i övriga partier. Misstankar om skumrask hörs då och då från i princip alla politiska läger. Det får partiernas nomineringsprocesser att framstå som sprintspår i OS – vassast armbågar och rymligast samvete vinner.
Det är ingen bra uppvärmning inför en valrörelse och fyra år som folkets främsta företrädare.
Gå till toppen