Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Burlöv

Nu rivs Åkarpshus för att ge plats åt järnvägen

Bräda för bräda, dörr för dörr. Nu monteras villa Ekbo ned som det första av de Åkarpshus som ska ge plats åt järnvägens nya spår. Inom en vecka är huset jämnat med marken. I vår faller Stinsens hus några hundra meter bort.

"Ungefär här, vid trappan, kommer de tillfälliga spåren att gå" berättar Petter Holmqvist som är Trafikverkets projektkoordinator för allt som ska byggas och rivas längs sträckan.Bild: Maria Sehlin
Villa Ekbo, den vita villan på Alnarpsvägen 46, uppfördes 1924 och ligger strax söder om järnvägsbommen i den gamla delen av Åkarp. Det är den första villan som rivs längs södra stambanan för att ge plats åt de nya bredare järnvägsspåren. Två spår ska bli fyra och genom Åkarp ska de dessutom försänkas sex meter ner, delvis i en tunnel. Men vita villan rivs inte för att ge plats åt den bredare spårkorridoren, i stället är det de tillfälliga spåren som ska dras här. Under två år ska tågtrafiken dundra tvärs över tomten, 450 tåg om dygnet, med start år 2020.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen