Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ishockey

Boork stoppade Nylén-Persson efter storsegern

Maja Nylén-Persson gjorde karriärens första OS-mål när Sverige säkrade kvartsfinalspel via 8–0-segern mot Korea. Sedan stoppades hon från att prata med medierna.
– Jag vill att hon ska ta en paus från uppmärksamheten, sade förbundskapten Leif Boork.

Maja Nylén-Persson i matchen mot Korea.Bild: PETTER ARVIDSON
Enligt Leif Boorks order gick Maja Nylén-Persson från isen och rakt in i omklädningsrummet. Först flera minuter senare förklarade förbundskaptenen varför.
Anledningen: Han ville att 17-åringen – som är yngst i Damkronornas OS-trupp – skulle slippa hamna i fokus hela tiden.
– Hon har stått mycket i rampljuset och hon får frågor hela tiden, sade han.
– Hon har varit i gång i stort sett en hel månad, lite drygt, med U18-VM, där hon var kapten, och så vidare. Hon är ganska ung fortfarande, och nu har vi varit här i två veckor och jag vill ta hand om henna lite grann.
Det var ett beslut som Boork tog trots att han inte har sett att Nylén-Persson har påverkats av uppståndelsen inför och under OS i Sydkorea.
Han tycker snarare att Leksandsbacken har tacklat medierna intresse bra, och det är till stor del tack vare hennes rumskamrat Elin Lundberg och alla andra spelare i truppen.
– Elin Lundberg är lagkapten i Leksand och de bor ihop. Elin är en mogen tjej, lite äldre och de funkar väldigt bra ihop. Sedan har spelarna själva tagit hand om Maja på ett bra sätt och fått in henne i gruppen, de övriga tjejerna och speciellt Elin har en stor roll i det här, sade han.
När Maja Nylén-Persson, som gjorde Sveriges första mål mot Korea, inte fick prata klev Boork fram i stället. Och precis som tidigare hyllade han backens spel, och tyckte att hon har utvecklats sedan OS-laget samlades.
– Det hon har lagt till i sitt spel, och det vi vill att hon ska göra, är att gå mer på offensiven och ta fram pucken mer, ta in den i anfallszonen för hon är väldigt starkt med pucken. Hon gör inte det så mycket för att hon är så ödmjuk och lojal, sade han.
– Men hon är stark när hon kommer i andra våg, tacka vare att hon har bra spelsinne och placerar sig bra.
Mötet med Korea var i princip över redan efter första perioden, då ledde Sverige med 4–0 efter mål från Nylén-Persson, Elin Lundberg, Johanna Fällman och Erica Udén Johansson.
Men Blågult slog inte av på målproduktionen, och Pernilla Winberg hann bli tvåmålsskytt i 8–0-segern.
Trepoängaren innebär att Boork & Co redan är vidare till kvartsfinal.
Och det tyckte förbundskaptenen var lite extra skönt.
– Ja, det är klart att det är. Jag tycker att Japan (2–1) var nyckelmatchen, den var jätteviktig. Nu kan vi blicka framåt. Det här laget har ju kämpat på i ganska många år och därför känns det skönt att få göra mycket mål och tidigt vara klara för kvartsfinal.
Fakta

Sveriges OS-matcher

2–1 mot Japan.

8–0 mot Korea.

Onsdag: Schweiz (04.10).

Sverige spelar i grupp B tillsammans med Schweiz, Japan och Korea. USA, Kanada, Finland och OAR (Olympiska aktiva från Ryssland) möts i grupp A.

Ettan och tvåan från grupp A går direkt till semifinal. Trean och fyran spelar kvartsfinal, där de möter ettan och tvåan från grupp B.

Läs alla artiklar om: Vinter-OS 2018: Ishockey
Gå till toppen