Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Förslag: Bygg 35 våningar högt hus på Brunnshög

50 000 kvadratmeter med bostäder och service – och ett 35-våningshus. Det är byggbolaget Sernekes förslag på hur Brunnshögstorget ska se ut. Förslaget får stöd av Lunds kommun.

Bilden är en illustration.Bild: Semrén & Månsson
Serneke vill bygga två kvarter med flera huskroppar i olika storlekar vid Brunnshögstorget. 50 000 kvadratmeter med bostäder och service föreslås, med merparten fördelad till bostäder. Service kan innefatta allt från butiker till vårdcentral.
På onsdagen beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott i Lund att rekommendera tekniska nämnden att ge Serneke en markreservation.
– Markreservation är samma sak som en avsiktsförklaring. Det är ett icke legalt bindande dokument, säger Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande till Sydsvenskan.
Då har Lunds kommun och Serneke tid på sig att komma överens om bland annat vad ett rimligt pris är för tomten.
– Kommer man överens under resans gång är det aktuellt med nästa steg: att man beslutar om det som heter markanvisning. Då får man en ensamrätt på att köpa tomten, säger Anders Almgren.
I förslaget ska tre höga hus byggas – varav det högsta blir 35 våningar högt. Jämförelsevis har Turning Torso 54 våningar.
Som bekant brukar sådana här processer överklagas en del. Hur stor är sannolikheten att detta bygget blir av i formen som presenteras i förslaget?
– Jag tror det finns stora möjligheter att vi går i land med detta och det är också vår ambition. Lunds stadskärna är av riksintresse vad det gäller kulturmiljö. Vi har en innerstad med ett gatunät som är intakt sedan medeltiden. Det gör att den här typen av byggnader i Lunds geografi på 35 våningar inte kan landa var som helst, säger Anders Almgren.
Enligt ett pressmeddelande från Lunds kommun så kan ett detaljplanearbete inledas under hösten i år, en byggstart ske 2020-2021. I så fall skulle byggnaderna kunna stå klara i början av 2023.
Gå till toppen