Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Högskoletidningen Mahskara blir universitetstidningen Sum

När Malmö högskola blir Malmö universitet så byter också studenttidningen Mahskara namn till Sum. Det första numret med nya namnet släpps i slutet av februari.

Omslaget på det kommande numret av Sum.
Strax efter millennieskiftet, februari 2000, såg Malmöstudenternas eget magasin Mahskara världens ljus. Chefredaktör och initiativtagare då var Albin Lundmark, idag mer känd som kulturentreprenören Albin Balthasar. Sedan dess har det givits ut 94 nummer på olika teman.
Sedan i höstas är det Lamia Karic och Eric Takman som är tidningens chefredaktörer. De två träffades på utbildningen för arkitektur, visualisering och kommunikation där de nu går tredje året.
Men när Malmö högskola nu bytt namn till Malmö universitet så måste även tidningens namn bytas eftersom det är så hårt kopplat till Malmö högskola-förkortningen Mah. Istället kommer tidningen nu att heta Sum, en förkortning för Student Union Magazine. Företaget får också en logga i form av summasymbolen (den stora bokstaven sigma i grekiska alfabetet) som också ser ut som ett M från sidan och där får en koppling till Malmö.
– Vi tror att namnbytet kan ge tidningen en nystart också, säger Lamia Karic.
Mahskaras redaktion har bestått av de två chefredaktörerna samt ett antal studenter.
– Resten av redaktionen är lite mer rörlig och folk är med så mycket de själva kan och vill, säger Lamia Karic.
Kommer tidningen att förändras på något sätt i samband med namnbytet?
– Vi kommer att göra tidningen lite tjockare. Vi går från 52 sidor till 68. I övrigt så har vi redan gjort ganska stora förändringar i samband med att vi tog över som chefredaktörer, så därför händer det inte lika mycket nu förutom själva namnbytet, säger Eric Takman.
Eric Takman och Lamia Karic.Bild: Jonas Gillberg
Det nya numret, det 95:e i ordningen, kommer att ges ut den 24 februari och firas med ett releaseparty på det nyöppnade kaféet Jord på Falsterbogatan.
– Det nya numret kommer att ha temat ordning och oordning. Det är ett brett tema som alla kan ta till sig på sitt sätt. Men också för att det blir en nyordning med namnet. På releasefesten blir det livemusik och andra överraskningar, säger Lamia Karic.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen