Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Malin Krutmeijer: Kulturjournalistiken är inte alls i kris!

Bild: Hasse Holmberg / TT
Vi kulturjournalister och kritiker oroar oss ständigt för vårt yrkesområde. Jämt känns det som om kulturbevakningen och kritiken är i kris. Recensionerna blir färre, texterna kortare, överallt förflackning, ve och fasa – sådär snackar vi med varandra.
Nu visar de första resultaten av en forskningsundersökning att antalet kulturjournalistiska texter i själva verket har ökat med hela 30 procent mellan 1985 och 2015, i alla fall i public service och de stora tidningarna. Trenden är att nyheter och populärkultur tar mer plats, medan den klassiska musiken fått stryka på foten.
Undersökningen, som refereras i Sveriges radio (7/2), visar att vi har pratat mycket om genus, etnicitet och nationalitet de senaste 30 åren. USA står också i fokus.
Det där låter troligt, men att antalet recensioner skulle vara ungefär intakt, som det påstås i undersökningen – det svär allt mot magkänslan.
Det vet väl alla att recensionerna lever under hot – och vänta bara tills den dag papperstidningen dör! Då kan ingen höra scenkonstkritiken skrika!
Ni hör, oro är min livsluft. 2019 kommer i alla fall den fullständiga rapporten ”Kulturjournalistikens världar”. Vi får väl se om vi är kvar då.
Gå till toppen