Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Vinden blåser in problem i Pyeongchang

Uppskjutna tävlingar, blåfrusna åskådare och idrottare som klagar över orättvisa förhållanden. Den starka vinden i Pyeongchang ställer till problem för OS-arrangören.

Så här såg det ut i Yongpyong där damerna skulle köra storslalom. Tävlingen sköts upp till torsdag.Bild: Michael Probst/AP/TT
Många förstagångsbesökare i Pyeongchang tror sig nog ha hamnat i Sibirien snarare än i de sydkoreanska bergen.
I förra veckan snackades det mest om kylan med temperaturer ned mot 25 minusgrader. Några dagar in på OS är vinden det stora samtalsämnet.
Kul för klädaffärerna som säljer slut lagren av förstärkningskläder.
Mindre roligt för alla andra.
Särkilt besvikna var nog åskådarna som på måndagsförmiddagen lokal tid hade tagit sig till Yongpyong för att se Mikaela Shiffrin, Frida Hansdotter och de andra stjärnorna i damernas storslalom.
Vindbyar på upp emot 20 sekundmeter tvingade arrangören att flytta fram tävlingen till på torsdag. Tidigare har även herrarnas störtlopp och super-G senarelagts.
Det väntas fortsätta blåsa närmaste dagarna och även herrarnas kombination på tisdagen och damernas slalom på onsdag är i farozonen, skriver Reuters.
Läget börjar påminna om OS i Nagano 1998 då herrarnas störtlopp flyttades fram tre gånger på grund av regn- och snöfall.
Hos Internationella olympiska kommittén IOK verkar det inte finns någon oro än.
– Det finns reservdagar, tillräckligt med tid för att hinna genomföra tävlingarna, säger IOK:s talesperson Mark Adams.
I Phoenix extrempark var vinden inte lika kraftig som i Yongpyong, men störde ändå snowboarddamerna i slopestylefinalen.
Först sköts starten upp några timmar. När tävlingen väl kom igång blev den en mindre parodi, bara fem av 25 åkare tog sig ned i första åket.
Regerande mästarinnan Jamie Anderson, USA, hanterade den nyckfulla vinden bäst och försvarade guldet från 2014. Förhandsfavoriten Anna Gasser, Österrike, misslyckades. Efteråt tyckte hon att tävlingen borde blivit uppskjuten.
– Vi försökte prata med arrangören, men de pressade oss att genomföra tävlingen, sade Gasser enligt Reuters.
Amerikanskan Hailey Langland höll inte med.
– Vi är snowboardåkare och borde klara sådant. Tjejerna på prispallen gjorde det och visade varför de hör hemma där, sade hon.
Några timmar senare kommenterade Internationella skidförbundet Fis kritiken i ett pressmeddelande:…
"Fis är medvetet om att väderförhållandena i dagens slopestyletävling var utmanande för åkarna. Åkarnas säkerhet är alltid viktigast för Fis och Fis skulle aldrig genomföra en tävling om det inte var säkert."
Läs alla artiklar om: Vinter-OS 2018
Gå till toppen