Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Akut miljöpolitik när Steve Reich möter Kapten Nemo

David Hansson och Thomas Hansy.Bild: Jerker Andersson

The Gothenburg Combo

ALBUM. Seascapes – 20000 leagues under the sea (eget bolag)

Det är en fullträff. Gitarrduon The Gothenburg Combos album ”Seascapes” som bygger på Jules Vernes bokklassiker "En världsomsegling under havet" är akut miljöpolitik i musik­minimalistisk dräkt i de smältande polernas och döende korallrevens tid.
Det är dessutom en riktigt fin, rolig, skickligt spelad, varm - och oroande - skiva. Som vet hur man berättar en story i musik.
Göteborgskombon David Hansson och Thomas Hansy som för tio år sedan var den svenska, klassiska gitarr­scenens unga, Steve Reich-­älskande rebeller, kliver här in i mogen medelålder där det artistiska har fördjupats och förtätats. Deras ärende är tydligt utan att skriva någon på näsan: Haven måste skyddas från människan genom att låta människan återupptäcka dess magi i musikalisk Jacques Cousteau-­anda.
The Gothenburg ComboBild: Jerker Andersson
Med bara två akustiska gitarrer i nävarna låter de lyssnaren dyka ner i Röda havets vågor, följa flockar av paradis­fåglar, fäkta med armarna mitt i de musiska malströmmarna. Och med fantasieggande bilder i låttitlar som ”The last words of Captain Nemo” och ”The Coral Realm”, tar de Vernes undervattensberättelse via sina minimalistiska rötter i det kaliforniska 1960-­talet och gör den till en egen, stämningsmättad musik­saga för nutiden. Vi må fasa för hur det ska gå innan fleece­­tröjornas mikro­fiber fyllt de sista havssköldpaddornas magar och folk fattar att man inte borde slänga sina vattenflaskor rätt i spa’t. Vägen dit blir lite lättare att vandra med denna ljudkonst från den svenska västkustens kargaste granit­klippor i öronen.
FLER TIPS
Paavo Järvi, Estonian Festival Orchestra: Shostakovich symphony no. 6 (album)
Mats Bergström: Sei Solo/­J. S. Bach (album)
Gå till toppen