Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Akut miljöpolitik när Steve Reich möter Kapten Nemo

David Hansson och Thomas Hansy.Bild: Jerker Andersson

The Gothenburg Combo

ALBUM. Seascapes – 20000 leagues under the sea (eget bolag)

Det är en fullträff. Gitarrduon The Gothenburg Combos album ”Seascapes” som bygger på Jules Vernes bokklassiker "En världsomsegling under havet" är akut miljöpolitik i musik­minimalistisk dräkt i de smältande polernas och döende korallrevens tid.
Det är dessutom en riktigt fin, rolig, skickligt spelad, varm - och oroande - skiva. Som vet hur man berättar en story i musik.
Göteborgskombon David Hansson och Thomas Hansy som för tio år sedan var den svenska, klassiska gitarr­scenens unga, Steve Reich-­älskande rebeller, kliver här in i mogen medelålder där det artistiska har fördjupats och förtätats. Deras ärende är tydligt utan att skriva någon på näsan: Haven måste skyddas från människan genom att låta människan återupptäcka dess magi i musikalisk Jacques Cousteau-­anda.
The Gothenburg ComboBild: Jerker Andersson
Med bara två akustiska gitarrer i nävarna låter de lyssnaren dyka ner i Röda havets vågor, följa flockar av paradis­fåglar, fäkta med armarna mitt i de musiska malströmmarna. Och med fantasieggande bilder i låttitlar som ”The last words of Captain Nemo” och ”The Coral Realm”, tar de Vernes undervattensberättelse via sina minimalistiska rötter i det kaliforniska 1960-­talet och gör den till en egen, stämningsmättad musik­saga för nutiden. Vi må fasa för hur det ska gå innan fleece­­tröjornas mikro­fiber fyllt de sista havssköldpaddornas magar och folk fattar att man inte borde slänga sina vattenflaskor rätt i spa’t. Vägen dit blir lite lättare att vandra med denna ljudkonst från den svenska västkustens kargaste granit­klippor i öronen.
FLER TIPS
Paavo Järvi, Estonian Festival Orchestra: Shostakovich symphony no. 6 (album)
Mats Bergström: Sei Solo/­J. S. Bach (album)
Gå till toppen